Zašto najvećim lovištem u Federaciji BiH više od 10 godina vladaju krivolovci i kriminalci, a vlasti šute?

/

Neviđeni kriminal vlada više od 10 godina u lovištu Konjic, koje je površinom od 69 hiljada hektara i raznim vrstama divljači najveće u Federaciji BiH, a vladajuće strukture iz SDA i HDZ-a ne poduzimaju ništa da ga zaštite i vrate u zakonske okvire.

Ovo je problem na koji konjički lovci ukazuju godinama i poduzimaju sve aktivnosti da se lovište stavi pod zaštitu i da njime neko gospodari te zaustave bezakonje i nedozvoljeno ubijanje životinja kakvo se može vidjeti samo u američkim filmovima i u konjičkom lovištu.

Predsjednik Upravnog odbora Jedinstvene lovačke organizacije Konjic Salem Mehić kaže kako je osnovni problem što Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK na čelu s HDZ-ovim ministrom Donkom Jovićem, koje je dobilo nadležnost u provođenju Zakona o lovstvu FBiH, neće da raspiše javni poziv za dodjelu “Lovišta Konjic” u zakup kako bi dobilo gospodara koji bi mogao zavesti red.

Kao razlog za to im se, kako pojašnjava, navodilo što je veliki broj društava na tom području. Zato su, kako ističe, s ciljem rješavanja problema ugasili tri društva i spojili u Jedinstvenu lovačku organizaciju koja okuplja oko 700 članova, kako bi dobili koncesiju, ali je opet sve ostalo samo na obećanju.

Član jedinstvene lovačke organizacije Konjic i predsjednik sekcije “Ljuta” i ugašenog LD Kozjak-Ljuta Armin Imamović naglašava da konjičko lovište graniči sa sedam opština i da krivolovci dolaze sa svih strana, a nema niko ovlašten ni da pozove inspekciju i policiju da to zaustavi.

“Sve se svodi na naš individualni rad i borbu u kojoj ne možemo ništa puno uraditi”, kaže Imamović.

Tako je prema njegovim riječima lovište u Konjicu postalo mjesto gdje lovci popravljaju lovačke kućice, ali ne love, jer nemaju od koga dobiti dozvole, dok krivolovci mještanima u okolnim naseljima ulijevaju strah u kosti pucnjavom u blizini njihovih kuća i kriminalnim radnjama nanose milionske štete Općini Konjic.

Činjenica je, kako ističe, da nadležno ministarstvo ne radi svoj posao na osnovu Zakona o lovstvu FBiH, a prema stanju kakvo jeste lovci vjeruju da je lovište u Konjicu žrtva političkih previranja između vladajući SDA i HDZ-a oko prevlasti nad šumama.

“Nama su rekli ministri iz HDZ-a da nije problem u H komponenti, nego u B komponenti i da se dogovorimo, a sada se u cijelu priču ugrađuje lovačko društvo “Koznik”, koje je registrovano na nivou FBiH, s ciljem da uzme koncesiju iako nije član saveza, a dio je žestokog višemilionskog kriminala na ovom području. Problem je politika, kao i sve u
ovoj državi, a u pozadini je priča spora SDA i HDZ-a o šumama, jer su tu u milijade u pitanju”, kaže Imamović za Klix.ba.

U priči o rješavanju dugogodišnje sage se uključila i Općina Konjic, koja godinama trpi milionske gubitke zbog toga, te je uputila akt Vladi HNK, koja je na potezu da okonča dramu bezakonja u Konjicu.

“Hoće li po tom pitanju išta poduzeti ostaje nam da vidimo”, kaže Imamović i dodaje kako su lovci iz Konjica spremni podnijeti i tužbe protiv resornog ministarsva i Vlade HNK te ići u pravnu borbu do kraja, navodeći kako je to borba za opstanak lovišta koje je više od 10 godina na udaru krivolova i kriminala, što bi moglo u konačnici dovesti i do kobnih
posljedica.

 zosradio.ba/Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je...

Za rad u komisijama pojedini u Vladi FBiH za godinu naplatili i do 30 hiljada KM

Pojedinim zaposlenicama Federalnog ministarstva prostornog uređenja je u toku...

Kako će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH?

Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz...

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji...