Prajs: U slučaju invazije Moskva će naići na snažan odgovor SAD-a, a da li će do nje doći zna samo jedna osoba

/

Ned Prajs (Price), glasnogovornik Stejt Departmenta, održao je konferenciju za medije na kojoj je još jednom ponovio stavove Sjedinjenih Američkih Država i Stejt Departmenta u vezi s rusko-ukrajinskom krizom. Naglasio je kako će Moskva naići na snažan odgovor SAD-a u slučaju pokretanja invazije. 

SAD će poslasti Rusiji odgovore na sigurnosne zahtjeve

Prajs se osvrnuo na prethodne diplomatske aktivnosti Stejt Departmenta i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony u Evropi.

– Čuli ste poruke ne samo od nas, već i od NATO-a, OSCE-a, G7, Evropske unije i Evropskog vijeća. Ako se bilo koja ruska snaga pomjeri preko ukrajinske granice, to je obnovljena invazija. U tom slučaju, Rusija će naići na brz, oštar i ujedinjen odgovor saveznika i Sjedinjenih Američkih Država – poručio je Prajs.

Prošle sedmice američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, a tom prilikom SAD su obećale Rusiji dostaviti odgovore na sigurnosne zahtjeve koje je Rusija iznijela ranije.

– Poslat ćemo Rusiji ove sedmice naše pisane odgovore na njihove sigurnosne zahtjeve. Prije nego što to učinimo, koordinirat ćemo naše aktivnosti sa saveznicima i partnerima s druge strane Atlantika. Sve povratne informacije naših saveznika ugradit ćemo u pisane odgovore i kada budemo spremni da to pošaljemo Rusiji, mi ćemo to i uraditi. Vjerujem da će to biti ove sedmice – rekao je Prajs.

Nemamo veći prioritet od Amerikanaca širom svijeta

– Mi smo voljni da u priču s Rusima uključimo dijalog i diplomatiju. Postoje određeni elementi zahtjeva o kojima se ne može razgovarati i tiču se NATO-ove politike ‘otvorenih vrata’. Ključna stvar u diplomatskim aktivnostima s Rusijom jeste poduzeti korake koji ne bi bili ustupci. Treba govoriti o reciprocitetu, što znači da bi i Rusi trebali učiniti nešto što bi pomoglo u poboljšanju naše sigurnosti i pozicije NATO saveza – dodao je on.

Na pitanje koliko je realno pokretanje ruskih trupa prema istoku Ukrajine, glasnogovornik Stejt Department je istakao da samo jedna osoba zna odgovor na to pitanje, a to je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Za kraj obraćanja medijima, Prajs se osvrnuo na evakuaciju određenog broja diplomata iz Ukrajine. Prvo su Sjedinjene Američke Države savjetovale svoje građane da ne idu u Ukrajinu, a od zaposlenicima Ambasade SAD u Kijevu su predložili povratak kući. Jučer je, po uzoru na SAD, identično postupila i Velika Britanija.

– Mi nemamo veći prioritet od sigurnosti Amerikanaca širom svijeta. Zbog toga, odlazak pojedinih službenika naše ambasade iz Ukrajine i njihovih porodica odražava upravo našu politiku zaštite državljana SAD-a.

Jasno smo stavili do znanja Rusima da ćemo uvijek davati prioritet sigurnosti američkog naroda. Međutim, naša odluka o povlačenju dijela uposlenika ne govori ništa o nepokolebljivoj i neumoljivoj podršci našim ukrajinskim saveznicima – rekao je Prajs na pres-konferenciji, piše avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...