Zbog pogoršanja situacije Slovenija će možda poslati vojnike u BiH

/

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin objavio je kako postoji mogućnost da se slovenski vojnici uključe i u misiju u Bosni i Hercegovini te da njegova zemlja planira razmjestiti 200 svojih vojnika u Slovačkoj, u sklopu jačanja snaga NATO saveza na istočnom krilu zbog krize u Ukrajini.

Po riječima Tonina, pogoršava se i stanje u BiH gdje je misija Evropske unije (Altea) ojačana s dodatnih 500 vojnika, no u njoj nema vojnika iz Slovenije.

U BiH treba biti vrlo oprezan premda su napetosti ondje još na političkom nivou, rekao je Tonin te izrazio zadovoljstvo što je EU brzom reakcijom ojačao misiju u BiH jer bi se stvari mogle dodatno pogoršati.

Među ovih 500 vojnika iz članica EU-a koji su nedavno poslani u BiH nema Slovenaca, ali postoji mogućnost da se naknadno priključe, kazao je.

U razgovoru za televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar obrane je dodao da će ove sedmice razgovarati sa slovačkim ministrom odbrane o pojedinostima i očekuje da će se specijalna NATO misija u Slovačkoj uspostaviti do ljeta ove godine.

“Pojačavamo svoju prisutnost u NATO misijama. Trenutno je u Latviji 50 naših vojnika i taj broj će ostati nepromijenjen, a  pregovaramo o raspoređivanju postrojbi u Slovačkoj. Već smo donijeli o tome internu odluku, namjeravamo U Slovačku poslati do 200 vojnika”, rekao je.

“Pogotovo zato što su neke zemlje koje su teško opterećene ratom u Ukrajini, ali i izbjegličkim valom iz te zemlje, zamolile da mi preuzmemo dio njihovog tereta. No, o tim konkretnim stvarima razgovarat ću sa slovačkim ministrom obrane ove sedmice”, rekao je Tonin, a prenosi Klix.

 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...