Prvi put će se znati ko koliko zarađuje

Datum:

Prvi put u BiH će biti poznati podaci o tome ko koliko zarađuje po polu, zanimanju i drugim karakteristikama.

Tako je bar najavila Agencija za statistiku BiH, koja dodaje da, u saradnji s Federalnim zavodom za statistiku i Republičkim zavodom za statistiku, počinje raditi pilot-istraživanje o strukturi zarada u BiH.

Anketiranje, na uzorkom izabranim preduzećima u BiH, startuje danas i trajaće do kraja mjeseca.

“Cilj istraživanja o strukturi zarada je da se dobiju međunarodno uporedivi podaci o zaradama prema individualnim karakteristikama zaposlenih, kao što su zanimanje, pol, stepen obrazovanja, starost, dužina staža, vrsta ugovora zaposlenog, te prema karakteristikama poslovnih subjekata, kao što su djelatnost, veličina i oblik svojine”, pojasnili su iz Agencije za statistiku BiH.

Tvrde da će ovi pokazatelji biti od velikog značaja kako za poslovne subjekte, tako i za eksterne korisnike podataka.

“Referentna godina za koju se prikupljaju podaci za pilot-istraživanje o strukturi zarada je 2021.”, naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Međutim, u poslovnoj zajednici, ali i u sindikatu, nisu previše optimistični po pitanju rezultata koji će se dobiti ovim istraživanjem.

Pitaju se, između ostalog, šta se želi postići, a postoje i tvrdnje o tome da je ovakvo anketiranje jako teško realizovati.

“Pitanje je šta je krajnji rezultat istraživanja i za šta će ti podaci služiti. To je vrlo teško i realizovati, jer je skoro nemoguće napraviti zajednički obrazac s obzirom na to da unutar jedne grane privrede imamo preduzeća koja rade potpuno različite poslove. S druge strane, unutar jednog preduzeća imate radnike čiji rad je različito normiran pa, recimo, dva radnika na istoj liniji sjede jedan pored drugog, a nisu im iste plate”, kaže za “Nezavisne novine” Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

S druge strane, Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, smatra da bi trebalo da se bavimo time kako ljudi preživljavaju s platama koje imaju.

“U ovom istraživanju doći ćemo do frapantnih podataka o tome koliko je nisko plaćena visoka stručna sprema. Mi danas imamo ljude sa završenim fakultetima koji rade za minimalne plate, koji u nedostatku radne snage rade kao konobari, kao kuhari i slično. Generalno, ne vidim svrhu tog istraživanja i šta bi nam ono moglo donijeti”, rekao je Šatorović za “Nezavisne novine”.

Inače, statističke agencije u BiH već izlaze s podacima o tome koliko se u BiH u prosjeku zarađuje, pa je tako taj prosjek u decembru bio 1.042 KM.

Međutim, ovaj podatak mnogi uzimaju s rezervom, jer, kako kažu, prosjek popravljaju oni koji imaju ogromne zarade, dok je dobar dio građana s jako skromnim primanjima.

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi
Related

Utvrđen Nacrt zakona o zaštiti mentalnog zdravlja

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu,...

Javni prihodi u FBiH u devet mjeseci veći za 15 posto

Porezni obveznici Federacije BiH u devet mjeseci (januar-septembar) ove...

Razrješene dužnosti: Edita Kalajdžić i Enra Mehmedika-Suljić nisu više u Nadzornom odboru KCUS-a

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, između ostalog, glasalo...

Počela sjednica Vlade FBiH: Razmatra se i o prijemu radnika u rudnike mrkog ulja Đurđevik, Zenica i Kakanj

Prema usvojenom dnevnom redu, Vlada bi trebala, između ostalog,...