DOBOJ: Formiran mobilni tim za podršku migrantima i licima iz Ukrajine

/

Pri Gradskoj organizaciji Crvenog krsta u Doboju formiran je mobilni tim koji pruža podršku migrantima koji prolaze dobojskom regijom, a odnedavno pomoć pružaju i licima iz Ukrajine, rekao je sekretar dobojskog Crvenog krsta Mihajlo Arsenić.

On je rekao novinarima da je na području dobojske regije prijavljeno 10 porodica iz Ukrajine sa oko 40 članova, od kojih je devetoro djece do tri godine, te da je posao mobilnog tima da podijeli hranu, pruži prvu pomoć, obezbijedi potrebne lijekove i opremu za bebe.

“Još dvije porodice u Tesliću su u fazi prijave. Po jedna porodica je u Brodu i Petrovu, dok su ostale u Doboju”, izjavio je Arsenić.

On je naveo da se neophodna oprema obezbjeđuje preko donatora od kojih je glavni Crveni krst Republike Srpske, koji je u prvom naletu obezbijedio prehrambene i higijenske pakete, dok ostale potrebe rješavaju sa UNHCR-om i drugim međunarodnim organizacijama.

Arsenić je napomenuo da je mobilni tim dobojskog Crvenog krsta, koji broji četiri člana, formiran početkom godine kao projekat Crvenog krsta Švajcarske sa sjedištem u Tuzli i sredstvima za godinu dana, koja se isplaćuju tromjesečno.

Vođa mobilnog tima dobojskog Crvenog krsta Zoran Vasić rekao je da su od početka godine zdravstvenu i psiho-socijalnu pomoć, te druge vidove podrške migrantima pružili stotinjak puta.

Najčešće je riječ o muškarcima od 18 do 29 godina, a bile su i dvije porodice.

“Tokom aprila u samo dva dana imali smo priliv 29 migranata”, izjavio je Vasić i naveo da je najčešće riječ o licima iz Tunisa, Iraka, Maroka, Senegala i Pakistana koja su u tranzitu prema granici sa EU ili se sa graničnih prelaza vraćaju nazad u kampove u Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, najveći broj migranata dolazi iz federalne opštine Maglaj.

On je naveo da informacije o kretanju migranata dobijaju iz raznih izvora, između ostalog, od prolaznika, sa benzinskih pumpi, otpravnika sa autobuskih stanica i Službe za poslove sa strancima. Članovi mobilnog tima su medicinski tehničari koji aktivno govore engleski ili njemački jezik.

Tijana Jović iz ovog tima rekla je da migranti prilikom intervencije najčešće traže hranu, higijenski paket i ćebe, a prilikom pružanja zdravstvene pomoći riječ je o povredama skočnog zgloba, ogrebotinama, a bilo je i ubodnih rana.

Jelena Arsenić istakla je da na teren izlaze timski i da nije bilo incidentnih situacija sa migrantima,prenosi dobojskiinfo.

Foto: rtvdoboj.org

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...