DOBOJ: Formiran mobilni tim za podršku migrantima i licima iz Ukrajine

Datum:

Pri Gradskoj organizaciji Crvenog krsta u Doboju formiran je mobilni tim koji pruža podršku migrantima koji prolaze dobojskom regijom, a odnedavno pomoć pružaju i licima iz Ukrajine, rekao je sekretar dobojskog Crvenog krsta Mihajlo Arsenić.

On je rekao novinarima da je na području dobojske regije prijavljeno 10 porodica iz Ukrajine sa oko 40 članova, od kojih je devetoro djece do tri godine, te da je posao mobilnog tima da podijeli hranu, pruži prvu pomoć, obezbijedi potrebne lijekove i opremu za bebe.

“Još dvije porodice u Tesliću su u fazi prijave. Po jedna porodica je u Brodu i Petrovu, dok su ostale u Doboju”, izjavio je Arsenić.

On je naveo da se neophodna oprema obezbjeđuje preko donatora od kojih je glavni Crveni krst Republike Srpske, koji je u prvom naletu obezbijedio prehrambene i higijenske pakete, dok ostale potrebe rješavaju sa UNHCR-om i drugim međunarodnim organizacijama.

Arsenić je napomenuo da je mobilni tim dobojskog Crvenog krsta, koji broji četiri člana, formiran početkom godine kao projekat Crvenog krsta Švajcarske sa sjedištem u Tuzli i sredstvima za godinu dana, koja se isplaćuju tromjesečno.

Vođa mobilnog tima dobojskog Crvenog krsta Zoran Vasić rekao je da su od početka godine zdravstvenu i psiho-socijalnu pomoć, te druge vidove podrške migrantima pružili stotinjak puta.

Najčešće je riječ o muškarcima od 18 do 29 godina, a bile su i dvije porodice.

“Tokom aprila u samo dva dana imali smo priliv 29 migranata”, izjavio je Vasić i naveo da je najčešće riječ o licima iz Tunisa, Iraka, Maroka, Senegala i Pakistana koja su u tranzitu prema granici sa EU ili se sa graničnih prelaza vraćaju nazad u kampove u Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, najveći broj migranata dolazi iz federalne opštine Maglaj.

On je naveo da informacije o kretanju migranata dobijaju iz raznih izvora, između ostalog, od prolaznika, sa benzinskih pumpi, otpravnika sa autobuskih stanica i Službe za poslove sa strancima. Članovi mobilnog tima su medicinski tehničari koji aktivno govore engleski ili njemački jezik.

Tijana Jović iz ovog tima rekla je da migranti prilikom intervencije najčešće traže hranu, higijenski paket i ćebe, a prilikom pružanja zdravstvene pomoći riječ je o povredama skočnog zgloba, ogrebotinama, a bilo je i ubodnih rana.

Jelena Arsenić istakla je da na teren izlaze timski i da nije bilo incidentnih situacija sa migrantima,prenosi dobojskiinfo.

Foto: rtvdoboj.org

Povezani postovi
Related

Ascom: Sigurnost na internetu sve više u fokusu kompanija

Tešanjska firma Ascom podrška je modernom poslovanju već 17...

Potvrđena optužnica protiv M. R. iz Tešnja zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 26.09.2022.godine, podiglo je optužnicu...

U Tešnju na izbore je izašlo 48,53% birača

Prema informacijama Općinske izborne komisije, na području općine Tešanj...

Stambeno zbrinuto 12 povratničkih porodica na području Teslića

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i...