Ministar Zukić: Vlada FBiH nastavlja pružati podršku obrtima

/

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, kazao je da Vlada Federacije BiH nastavlja pružati podršku obrtima, odnosno, ohrabruje sve koji žele da se bave samostalno određenom djelatnošću da, uz određene pogodnosti, na jednostavniji način registruju obrt i posluju.

Dodao je da u programima podrške koji treba da uslijede nakon usvajanja Budžeta FBiH, obrti i srodne djelatnosti, s fokusom na tradicionalnim starim zanatima, će također biti predmet određenih grant programa. Istakao je da će u narednih desetak dana biti otvoren javni poziv.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je, uz Uredbu o zaštiti tradicionalnih starih zanata, razmatrala i informaciju o korištenju Garantnog fonda FBiH.

Radi se o dva od ukupno pet programa po kojima funkcioniše Garancijski fond, i to o kreditnom garantnom programu za mala i srednja preduzeća i kreditno garantnom programu za obrte i druge samostale djelatnosti.

Na osnovu Granacijskog fonda, kako je kazao ministar Zukić, iz sredstava Budžeta FBiH omogućuje se svim poduzetnicima, bez obzira na vrstu registracije, pravnim i fizičkim osobama, da u komercijalnim bankama mogu podići kredite, a Federacija BiH garantuje za polovinu zaduženja.

Pored toga, Vlada FBiH je donijela odluku o subvencioniranju kamata za korisnike Garancijskog fonda.

– U Budžetu FBiH je planirana ta pozicija, svima koji budu uredno izmirivali kreditne obaveze bit će subvencionirane kamate. Tako će u stvari to biti beskamatni krediti – istakao je Zukić, te dodao da takve povoljne prilike nisu dovoljno iskorištene.

Naveo je podatak da je u 2021. godini izdato 23,5 miliona KM garancija po tom osnovu, a subvencionirano više od 250.000 KM kamata.

Kazao je da bi komercijalne banke trebale poduzetnicima približiti vrlo povoljne uslove kredita i ohrabriti ih da se zaduže. Prema riječima ministra Zukića, to je velika prilika za sve koji imaju projektne i razvojne aktivnosti, da osiguraju kredite za uspješan razvoj i poslovanje.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Uključena i BiH: U 12 call centara razbijena kriminalna mreža koja se bavila prevarama

U akciji "Pandora", koju je podržao Europol, krajem aprila...

Građani BiH bi do kraja godine mogli imati digitalni novčanik: Znate li šta on podrazumijeva?

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka...

Za poboljšanje cestovne infrastrukture i sigurnosti u prometu odobren utrošak 22 miliona KM

Vlada Federacije BiH usvojila je danas na prijedlog Federalnog...

Hrvatska počela graditi prelaz kod Gradiške

Izgradnja graničnog prelaza na brzoj cesti u završnoj fazi...