Ko su Putinove kćerke i šta znamo o njegovoj porodici

/

Ruski predsjednik Vladimir Putin uvijek je bio oprezan kada je u pitanju njegova porodica. 2015. godine, tokom jedne od svojih maratonskih konferencija za novinare, izbjegao je pitanja o identitetu svoje kćeri, piše BBC.

“Moje kćerke žive u Rusiji i studirale su samo u Rusiji, ponosan sam na njih. One govore tečno tri strana jezika. Nikada ni sa kim ne razgovaram o svojoj porodici”, rekao je Putin.

“Svaka osoba ima pravo na svoju sudbinu, živi svoj život i provodi ga dostojanstveno”, dodao je.

Putin možda ne želi da ih imenuje, ali drugi jesu. Nakon najnovije runde američkih sankcija na meti su bile Marija Voroncova (36) i Katerina Tihonova (35).

“Vjerujemo da je dosta Putinove imovine skriveno kod članova porodice i zato ih ciljamo”, rekao je jedan američki zvaničnik

Iako je malo toga zvanično potvrđeno o porodičnom životu predsjednika Putina, dokumenti, medijski izvještaji i povremena javna saopćenja dovoljni su da prikažu njegovu porodicu.

Njih dvije su kćerke Putina i njegove bivše supruge Ljudmile. Par se vjenčao 1983. dok je ona bila stjuardesa, a on oficir KGB-a. Njihov brak je trajao 30 godina, obuhvatajući Putinov brzi uspon na vrh ruskog političkog sistema.

Godine 2013. su se rastali. Putin je rekao da je to bila zajednička odluka: jedva da se viđamo, svako od nas ima svoj život. Ona je kazala da je “potpuno utopljen u posao”.

Njihova najstarija kćerka, Marija Voroncova, rođena je 1985. Studirala je biologiju na Univerzitetu u Sankt Peterburgu i medicinu na Moskovskom državnom univerzitetu.

Voroncova je sada akademik, specijalizirana za endokrini sistem. Napisala je knjigu o zastoju u rastu djece, a navedena je kao istraživač u Endokrinološkom istraživačkom centru u Moskvi. Ona je također poslovna žena. BBC Rusija ju je identifikovao kao suvlasnicu kompanije koja planira da izgradi ogroman medicinski centar.

Udata je za holandskog biznismena Jorita Joosta Faasena, koji je nekada radio u ruskom državnom energetskom gigantu Gazpromu, iako su se navodno rastali. Ljudi koji su razgovarali s njom nakon invazije na Ukrajinu kažu da ona podržava svog oca i doveli su u sumnju međunarodno izvještavanje o sukobu.

U poređenju sa svojom sestrom, Katerina Tikhonova je mnogo više u očima javnosti, ne samo zbog svog talenta kao plesačice. Ona i njen partner zauzeli su peto mjesto na međunarodnom takmičenju 2013. godine.

Iste godine se udala za Kirila Šamalova, sina dugogodišnjeg prijatelja svog oca. Njihovo vjenčanje održano je na ekskluzivnom skijalištu u blizini Sankt Peterburga. Tamošnji radnici su rekli da je par stigao na saonicama koje su vukla tri bijela konja.

Šamalova su SAD sankcionisale 2018. zbog njegove uloge u ruskom energetskom sektoru. Američko ministarstvo finansija je saaopćilo da se “njegovo bogatstvo drastično povećalo nakon braka”. Par se od tada razišao.

Nakon invazije na Ukrajinu, dva ruska aktivista su uhapšena jer su zauzeli luksuznu vilu u Biarritzu za koju se tvrdi da je u vlasništvu Šamalova.

Tihonova je sada u akademskoj i poslovnoj zajednici. Nakratko se pojavila u ruskim državnim medijima 2018. kako bi govorila o neurotehnologiji, kao i na poslovnom forumu 2021. Ni u jednom slučaju nije pominjana njena veza s predsjednikom.

Putin ima i unuke. Spomenuo ih je 2017. godine, ali nije rekao koliko ih ima, piše Klix.ba

“Što se tiče mojih unuka, jedno je već u vrtiću. Molim vas da shvatite, ja ne želim da odrastaju kao nekakvi kraljevski prinčevi. Želim da odrastaju kao normalni ljudi”, rekao je.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Adi Šoše pripadnicama ljepšeg spola za Dan žena poklonio novu pjesmu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...

Zeničanin Irdin Dinči ima novi hit: Svi hvale “Prašnjave ormare”

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je na muzičkoj sceni poznat...

Šta voze bh. pjevači i glumci: Jedni nemaju ni vozačku, drugi imaju vozače, a treći rado sjednu na bicikl

Pjevači zbog čestih putovanja dosta vremena provode u automobilima....