Muke državnog zatvora: Zovu ga “bosanski Alkatraz”, a nema dovoljno čuvara

Datum:

Zavod za izvršenje krivičnik sankcija, državni zatvor BiH, nakon brojnih peripetija, u punoj funkciji je od posljednjeg dana 2020. godine, ali izvještaji iznutra pokazuju da ga i dalje prate problemi.

Nezavisna komisija PS BiH za praćenje uslova boravka u zavodima i zatvorima prošle godine je dva puta bila u posjeti ovom zatvoru, koji se nalazi u Istočnom Sarajevu. Obje posjete opisane su u Izvještaju za 2021. koji je se nalazi pred zastupnicima Predstavničkog doma BiH.

Posljednji put tamo su bili 20. septembra 2021. i razgovarali sa upravnikom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Sinišom Perkovićem, koji im se požalio da je veliki problem nedostatak potrebnog broja zatvorskih čuvara, stražara.

Bio je raspisan javni poziv za prijem 39 zatvorskih stražara, ali se prijavilo 23 i naravno svi su primljeni.

Međutim, postavlja se pitanje da li se zbog ovoga Zavod uopšte može nazivati „bosanskim Alkatrazom“, kako su ga neki nazvali, jer je navodno najsigurnja zatvorska ustanova u BiH, piše Srpska info.

“Kao razlog neprijavljivanja, upravnik navodi njihovu veoma nisku platu u odnosu na entitetske zatvorske čuvare, ali i stražare u drugim institucijama na nivou BiH. Takođe, upravnik je rekao da je Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta predviđeno osam odgajatelja, a zaposleno ih je sedam, te smatra da je veliki broj zatvorenika (50) na jednog odgajatelja”, navodi Komisija.

U trenutku posjete, u ustanovi je bilo 244 zatvorenika i 25 pritvorenika u jednokrevetnim sobama. Kapacitet Zavoda je 430 mjesta.

Sve se svodi na to da je veliki problem budžet Zavodam, odnosno to što su institucije BiH već odavno na privremenom finansiranju.

“Upravnik je istakao da Ministarstvo finansija i trezora BiH budžet za ovu godinu zasniva na prošlogodišnjem, što nikako nije moguće. Ovaj zavod je u punom kapaciteti i funkciji od 31.12.2020. kada su svi zatvorenici i pritvorenici iz nadležnosti Suda BiH premješteni u Zavod, te smatra da se kao referentna godina za donošenje budžeta može uzeti samo 2021.”, piše u Izvještaju.

Međutim, prilikom prve posjete Zavodu, koja je bila 11. januara 2021. godine, stanje je bilo još i teže, naročito sa pomenutim brojem čuvara, jer ih je nedostajalo čak 70. A u tom trenutku je u Zavodu bilo 300 osoba koje je trebalo čuvati da ne pobjegnu.

“Prilikom prijema zatvorskih stražara tražila su se 62 stražara sa iskustvom. Prijavila su se samo tri, zbog niske plate. Poređenja radi, direktor je istakao da je koeficijent za obračun njihovih plata 1,2 za pripravnike i 1,4 za zatvorske stražare, dok je koeficijent stražara u Službi za zajedničke poslove institucija BiH 1,4 odnosno 1,6 te da ih je potrebno izjednačiti”, navodi komisija u svom izvještaju i preporučuje institucijama BiH da riješe problema sa kojima se suočava Zavod.

Zatvorenici koje je osudio Sud BiH su smješteni u jednokrevetnim sobama od 12 kvadrata u kojima se nalazi krevet i ormarić za lične stvari, sto i stolica.

Sve sobe imaju velike prozore sa dovoljno dnevnog svjetla i svaka ima mokri čvor – toalet i kupatilo. Komisija tvrdi da su higijenski uslovi dobri.
Zatvorenici imaju na raspolaganju dnevni boravak koji je dovoljno veliki i u kome se nalazi TV, stolovi i stolice. Zavod ima kontrolnu sobu iz koje se upravlja videonadzorom sa 218 kamera, prenosi Radio Sarajevo.

 

Povezani postovi
Related

Historijski izbori

U nedjelju se održavaju izbori. Kako god da završe,...

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...

Rekonstrukcija naftnih terminala u Federaciji BiH

Obaveza naše zemlje je imati naftne rezerve koje osim...

Prosječna plaća u avgustu u RS iznosila 1.166 KM

Savez sindikata RS saopćio je da je potrošačku korpu...