Sarah i Lamija: Zahvaljujući ASuBiH srednjoškolci ne čekaju da drugi riješe njihov problem

Datum:

U redakciju ZOS radija danas su stigle dvije srednjoškolke, učenice gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“ u Tešnju, sa kojima smo razgovarali o važnosti srednjoškolskog aktivizma.

Za njihov, ali i aktivizam ostalih srednjoškolaca u našoj općini zaslužna je Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, koja je osnovana 2013. godine.

„ASuBiH ili Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okupljanje svih mladih koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH. 04.11.2007. godine je osnovana na Osnivačkoj generalnoj skupštini u Sarajevu, podrškom preko 250 srednjoškolaca. Inicijativu za osnivanje ove organizacije, pored samih srednjoškolaca, pokrenula je njemačka fondacija Schuler Helfen Leben (SHL) koja je i generalni donator. ASuBiH radi kroz lokalne timove kojih ima 72. Lokalni tim Tešanj je osnovan još 2013. godine. Zbog pandemije bio je privremeno ugašen od 2019.-2021. godine,“ kazala nam je sedamnaestogodišnja Sarah Jabandžić.

Lamija Sejdić kazala nam je nešto više o radu samog lokalnog tima Tešanj.

„Trenutno nas u lokalnom timu Tešanj ima oko 60 članova i sprovodimo razne aktivnosti, kako na lokalnom nivou, tako i na nivou države, poput projekta socijalnog dana koji je bio u oktobru prošle godine. Bitno je navesti da smo imali i uspješnu razmjenu s lokalnim timom Kakanj na temu mentalnog zdravlja srednjoškolaca kao i projekat ‘ Ruka uz ruku ‘ s ciljem preuređenja ljetne učionice u sklopu srednje škole“.

Učesnici prošlogodišnjeg Socijalnog dana

Zanimalo nas je i šta sve Asocijacija srednjoškolaca pruža srednjoškolcima u BiH

„Prije svega zahvaljujući Asocijaciji srednjoškolaca, srednjoškolci više ne čekaju da neko drugi riješi njihov problem. Mislim da se mi sami trebamo pobrinuti za to. Pored druženja imamo mnoge projekte poput socijalnog dana koji nam pruža priliku da odemo na radno mjesto, gdje naše teorijsko znanje možemo primijeniti u praksi. Isto tako možemo napraviti neku odluku za buduće zanimanje“, pojasnila nam je Sarah, te dodala:

„Socijalni dan je još jedan od projekata ASuBiHa, dan kada srednjoškolci dobiju priliku odlaska na radno mjesto. Pruža im se prilika da teorijsko znanje primjene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o njihovom budućem zanimanju. Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac volontira, poslodavac je dužan da uplati dnevnicu za tog učesnika u Fond Socijalnog dana. Na ovaj način dolazimo do zadovoljenja potreba mladih i zajednice jer firme ulažu sredstva u svoju zajednicu. Zahvaljujući ovome srednjoškolci ne čekaju da neko drugi riješi njihove probleme. Od 2016. godine do danas kroz Fond podržano više od 80 srednjoškolskih projekata širom BiH“.

Učesnici prošlogodišnjeg Socijalnog dana

Zbog pandemije Corona virusa koja je zahvatila cijeli svijet, Socijalni dan na kratko je bio odgođen. Ipak na velika vrata stigao je prošle godine, a srednjoškolci su ga dočekali s radošću.

„Mi smo morali izlobirati sva radna mjesta i kada ih izlobiramo određen broj, to najavimo srednjoškolcima u svim srednjim školama u Tešnju. Tako da oni imaju priliku odlučiti na kojem mjestu žele raditi, kako bi stekli neka nova znanja i iskustva i dobili osjećaj kako je raditi posao koji su odabrali. Naše ambicije su velike i planiramo da već naredni Socijalni dan prođe u još većem i boljem odzivu.“

Učesnici prošlogodišnjeg Socijalnog dana

Povezani postovi
Related

U ponedjeljak online nastava za polaznike onih škola u kojima će biti održani Opći izbori 2022

Opći izbori 2022 u Bosni i Hercegovini će biti...

Općina Doboj Jug potpisala sporazum za realizaciju projekta u okviru izgradnje Islamskog centra u Zenici

Općinski načelnik Mirnes Tukić i muftija zenički hfz. prof....

Mujo Fejzić, sekretar Crvenog križa Tešanj: Krv mora čekati pacijenta

Darivanje je nešto čemu se učimo od malena, a...

Tešanj: U posljednja 24 sata tri saobraćajne nesreće, pet osoba s težim povredama

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji da su se...