Kilogram maline ove godine bi mogao biti preko 10 KM?!

Datum:

Pandemija koronavirusa, rat u Ukrajini, problem i nesigurnost u globalnom lancu dobavljača uticali su na poskupljenje u svim zemljama svijeta, pa ni BiH nije izuzetak.

Svakodnevno smo svjedoci skoka cijena osnovnih životnih namirnica, a poljoprivrednici očekuju da će sve biti još i skuplje jer su skočile cijene sirovina i repromaterijala. Više cijene u odnosu na proteklu godinu očekuju i malinari.

Kako je za Oslobođenje kazao predsjednik Udruženja malinara Vilamet iz Bratunca, Srebrenice i Milića Ljubiša Alempić, malinari se već susreću sa određenim problemima. Prije svega, cijene repromaterijala su znatno skočile, što im zadaje glavobolju.

– Samo je cijena vještačkog đubriva skočila sa 80 na 230 KM, to je poskupljenja za 250 posto, što je proizvođačima dodatni trošak i što samu proizvodnju dovodi u pitanje, naglasio je Alempić.

Dodao je kako je prošla godina bila dobra, ali ono što zabrinjava je činjenica da stanje u malinjacima ove godine nije baš najbolje, pa se već očekuje nešto slabiji rod nego lani.

Prošle godine otkupna cijena maline je bila oko sedam, dok je cijena kupine bila 4,2 KM. Ove godine očekujemo i višu cijenu, a pojavile su se informacije da bi cijena kilograma malina mogla dostići deset KM, pa čak i više, ali ostaje nam da sačekamo sezonu koja za maline počinje polovinom juna, a za kupine u julu, istakao je Alempić.

IZVOZ

Kazao je i da malinari iz ove regije proizvode prodaju hladnjačarima, koji ih dalje izvoze u zemlje Evropske unije.

Maline, koje mnogi zovu crvenim zlatom, prošle godine su za mnogo građana bile poskupe, a ako dođe do novog poskupljenja, to će sigurno biti još jedan udar na građane, prenosi BUKA.

 

 

Povezani postovi
Related

Javni prihodi u FBiH u devet mjeseci veći za 15 posto

Porezni obveznici Federacije BiH u devet mjeseci (januar-septembar) ove...

Razrješene dužnosti: Edita Kalajdžić i Enra Mehmedika-Suljić nisu više u Nadzornom odboru KCUS-a

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, između ostalog, glasalo...

Počela sjednica Vlade FBiH: Razmatra se i o prijemu radnika u rudnike mrkog ulja Đurđevik, Zenica i Kakanj

Prema usvojenom dnevnom redu, Vlada bi trebala, između ostalog,...

Plata od hiljadu maraka – mit ili realnost?

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jednoglasno su, bez rasprave,...