Naša stranka Tešanj zbog nastalog problema mezarja u Kraševu traži HITNU sjednicu OV Tešanj

/

Nije neuobičajno da se odlukama OV Tešanj lični interes pojedinca ili grupe pojedinaca stavlja ispred javnog interesa, ne vodeći računa o tome kakve sve posljedice mogu proizvesti odluke koje se ponekad usvajaju nabrzinu-„preko koljena“, nestručno, bez javne rasprave, a sve s ciljem da se pogoduje pojedincu, a našteti opšćem dobru ili drugim pojedincima.

Naime, na 6. redovnoj sjednici OV Tešanj, održanoj 31.5.2021. godine, vijećnici OV Tešanj su usvojili Odluku o lokacijama grobalja-mezarja na području općine Tešanj, uprkos činjenici da su i tada određeni vijećnici upozoravali na manjkavost i nedostatke predložene odluke, OV Tešanj je sa 20 glasova ZA, uz izmjene i dopunu u odnosu na Prijedlog odluke, usvojilo Odluku.

Zanimljivo da izmjena u Članu 5. Odluke, u odnosu na Prijedlog odluke o lokacijama grobalja-mezarja na području općine Tešanj, od ukupno 208 evidentiranih grobalja-mezarja poseban status daje mezarju lociranom na parceli broj: 560/1 KO Kraševo u MZ Kraševo, kojom precizira da će se Odluka na ovom mezarju primjenjivati tek nakon usaglašavanja upravitelja mezarja i vlasnika susjednih parcela, gdje je namjerno ili slučajno izostavljena zakonom predviđena udaljenost stambenog objekta 30 m od grobnog mjesta. Na pitanje zašto samo jedna parcela i jedno mezarje, odgovor zasigurno zna predlagač izmjene i dopune takve nakaradne odluke, koji takvim potezom zagorčava život korisnicima mezarja, građanima/džematlijama MZ Kraševo ali i IZ Tešanj koja je inače upravitelj mezarja.

Nije dugo trebalo, tačnije 20.8.2021.godine, nadležni inspektor Općine Tešanj, sukladno usvojenoj Odluci, izdaje  Rješenje kojim nanosi nezasluženu sramotu i nepravdu IZ Tešanj, ali posebno građanima/džematlijama MZ Kraševo, čime se onemogućava normalno korištenje i upotreba mezarja na parceli 560/1 zvana “Bašča” po kulturi groblje/mezarje ukupne površine 2972 m2, te se postavljaju ŽUTE trake zabrane korištenja koje još dodatno uznemiravaju Kraševljane. Napominjemo da inspektor nije uvažio faktičko stanje na terenu i u katastarskom operatu nego je, da li prema instukcijama ili prema vlastitom nahođenju, proizvoljno trake zabrane postavio na pola parcele 560/1 kako bi zabranio korištenje ostalog dijela navedene parcele, iako je ista u naravi ali i po katastarskoj kulturi groblej/mezarje.

Svjesni problema u kojem su se našli Kraševljani, vijećnik Naše stranke u OV Tešanj Nermin Deljkić je na 15. sjednici OV Tešanj, održanoj 21.4.2022. godine, koristeći odredbe člana 56. Poslovnika o radu OV Tešanj- Postavljanje vijećničkih pitanja i vijećničkih inicijativa, pokrenuo Inicijativu:

Za sazivanje HITNE sjednice OV Tešanj, najkasnije do 15. maja 2022. godine, sa jednom tačkom dnevnog reda: Izmjena i dopuna Odluke o lokacijama grobalja – mezarja na području Općine Tešanj, a kojom bi mezarje locirano na parceli broj 560/1 K.O. Kraševo u MZ Kraševo dobilo isti status kao ostalih 207 grobalja-mezarja u općini Tešanj, a IZ Tešanj i građani/džematlije MZ Kraševo napokon odahnuli od neprijatnosti i neugodnosti u koju su dovedeni ničim izazvani.

O opravdanosti Inicijative Nermina Deljkića, vijećnika Naše stranke, govori i Peticija koju je, u samo nekoliko dana, potpisalo 148 džematlija, uz napomenu da je broj potpisnika mogao biti daleko veći, ali svjesni težine i hitnosti problema džematlije su insistirale da se Inicijativa podnese na prvoj zakazanoj sjednici, što je vijećnik Nermin Deljkić i uradio upućujući Inicijativu na 15. sjednici OV Tešanj, održanoj 21.4.2022. godine.

Želimo da vjerujemo da će vijećnici OV Tešanj predloženu Inicijativu jednoglasno podržati, te da će se ispraviti nepravedna, nezakonita i neustavna odredba postojeće Odluke, kojom su jedna parcela i jedan posjednik stavljeni u posebanpoložaj (povoljniji položaj) u odnosu na parcele sa istom namjenom.  Također, nam je želja da sistematski zaštitimo pojedinca od moguće samovolje grupe pojedinaca koji bi mogli da nanesu štetu pojedincima, ali i da grupu pojedinaca zaštitimo od moguće samovolje i štete koju bi mogao da uzrokuje pojedinac. Izmjenom navedene Odluke ostvarile bi se mogućnosti za legalizaciju i eventualnu potrebu izdavanja građevinskih dozvola kako na ovom tako i na svih ostalih 207 mezarja na području općine Tešanj, stoji u saopćenju povjereništva Naše stranke Tešanj.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Uhapšen osumnjičeni za tešku krađu u Tesliću: Otuđeni predmeti pronađeni, istraga u toku

Policijski službenici Policijske stanice Teslić, 22.04.2024. godine, lišili su...

U Tešnju održano XXX šahovsko prvenstvo za kadete i juniore FBiH

Nakon prošlogodišnjeg, uspješno organiziranog, XXIX Šahovskog prvenstva za kadete...

Ko su mogući kandidati opozicije za načelnika općine tešanj?

Stranke su sa pripremama za lokalne izbore 2024. kako...

Tešanj: Tokom vikenda rođeno šest beba

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj tokom...