Usvojena inicijativa o obaveznom testiranju na droge funkcionera u bh. institucijama

/

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su Inicijativu poslanika Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

Predlagač ove inicijative, Magazinović oglasio se na društvenim mrežama i poručio da je Vijeće ministara sada na potezu, te da će “biti interesantno”.

Podsjetimo, Magazinović je ovu inicijativu pokrenuo jer današnje zakonodavstvo predviđa da su državni službenici pri zasnivanju radnog odnosa obavezni izvršiti lijekarski pregled, ali takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obnašaju najviše javne funkcije.

Tako npr. ministri, njihovi zamjenici, poslanici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede.

“Smatram da osobe koji obnašaju najodgovornije javne funkcije pred zakonom moraju biti jednaki sa svim ostalim građanima, zato sam inicirao definisanje zakonodavnog okvira kako bi se ova nejednakost ispravila”, pojasnio je Magazinović odmah po pokretanju inicijative, ali i i dodao da, budući da se radi o izuzetno odgovornim javnim funkcijama,  političari trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobni da ih obavljaju.

Vukanović pozvao sve na testiranje

Sličnu inicijativu, ali neformalnu, krajem prošle godine pokrenuo je i narodni poslanik Nebojša Vukanović nakon što je zamjenik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske Marko Šukalo uhapšen zbog posjedovanja kokaina i ekstazija i isti dan prisitvovao Kolegijumu Narodne skupštine Republike Srpske.

Inače, Vukanović je na testiranje pozvao sve ministre, pomoćnike i savjetnike u Vladi RS, poslanike u Narodnoj skupštini, načelnike općina i direktore javnih preduzeća, kao i članove Kabineta predsjednice Željke Ccivjanović i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i njih dvoje.

Izvor: Buka

Povezani postovi

Kako mladi biraju posao u BiH: Prvo gledaju platu pa sve ostalo

U godinama kontinuirane ekonomske krize, u kojima su se...

Podignuta optužnica za poreznu utaju: Firma iz Doboja oštetila državu za 600.000 KM

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za...

Uhapšen advokat, pronađena četiri pištolja i 435 komada municije

Advokat Dragan Stupar predat je jutros Republičkom tužilaštvu, a...