U SAD-u se aspirin više ne preporučuje za prevenciju srčanog udara

Datum:

Zdravstvena organizacija US Preventive Task Force (USPSTF) saopćila je da nakon novog istraživanja ne preporučuje da osobe starije od 60 godina uzimaju aspirin dnevno kako bi spriječili srčani ili moždani udar

Nezavisna zdravstvena organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) objavila je da više ne preporučuje uzimanje aspirina jednom dnevno za sprečavanje srčanog udara, javlja Anadolu Agency (AA).

Zdravstvena organizacija US Preventive Task Force (USPSTF) saopćila je da nakon novog istraživanja ne preporučuje da osobe starije od 60 godina uzimaju aspirin dnevno kako bi spriječili srčani ili moždani udar.

U vodiču USPSTF-a navedeno je da osobe u dobi od 40 do 59 godina trebaju uzimati aspirin samo uz konsultaciju sa svojim liječnikom ako imaju visok rizik od kardiovaskularnih bolesti, a malo je koristi da se aspirin nastavi uzimati i nakon 75. godine.

Zdravstvena organizacija je 2016. godine preporučila da oni u 50-im godinama koji imaju rizik od srčanih bolesti uzimaju aspirin za bebe kako bi spriječili kardiovaskularne bolesti i rak debelog crijeva.

Dodatne studije su zaključile da koristi od aspirina ne nadmašuju rizike, dok je najbolji način za prevenciju raka debelog crijeva rutinsko testiranje od 45. godine.

Srčani i moždani udar su među četiri najveća uzroka smrti u SAD-u, prenosi BUKA.

Povezani postovi
Related

Savjeti uz koje namirnice mogu da ostanu duže svježe

Ovo se dešava u gotovo svakoj kući, nekada kupimo...

Naučnici otkrili povezanost između ružnih snova i demencije

Ljudi koji imaju česte uznemirujuće snove u srednjim godinama...

Da li je u BiH dozvoljeno voziti u štiklama ili papučama? Evo šta kaže zakon

Otišli ste na more i baš vam se ne...

Kada nije poželjno koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje je vijekovima poznato i korišćeno u korist...