Bosna i Hercegovina preuzela predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom

Datum:

Bosna i Hercegovina preuzela je 16. maja 2022. godine jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EU strategijom za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) od Republike Albanije.

Predsjedavanje je, u ime Bosne i Hercegovine, preuzeo zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić na ceremoniji održanoj tokom ministarskog sastanka zemalja članica inicijative i strategije u Tirani.

U svom izlaganju zamjenik ministrice Brkić je najavio da će Bosna i Hercegovina tokom predsjedavanja nastaviti promovirati evropske vrijednosti s posebnim fokusom na potrebu pridruživanja regije Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

„U cilju provedbe prioriteta predsjedavanja Bosna i Hercegovina će organizirati niz aktivnosti u oblasti jačanja uloge mladih, zaštite okoliša, turizma, kulture, te digitalne i infrastrukturne povezivosti u regiji“,  dodao je Brkić.

Na ministarskom sastanku članica inicijative i EUSAIR strategije, kojim je predsjedavala zamjenica ministrice vanjskih poslova Albanije Megi Fino, usvojena je „Tiranska deklaracija“. Deklaracija, između ostalog, potvrđuje podršku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, osuđuje agresiju Rusije na tu zemlju, te posebno  naglašava da proširenje EU na Zapadni Balkan, u geostrateškom smislu, predstavlja dalje ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu. Ministri također podstiču članice Evropske unije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status za članstvo što je prije moguće, te odredi datum početka pristupnih pregovora sa Albanijom i  Sjevernom Makedonijom tokom predsjedavanja Francuske Vijećem EU.

Pored predstavnika Bosne i Hercegovine i Albanije, na skupu su učestvovali visoki zvaničnici ostalih članica inicijative iz Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, San Marina, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Jadransko-jonska inicijativa je osnovana 2000. godine s ciljem podsticanja razvoja, jačanja sigurnosti, i intenziviranja saradnje između zemalja regije, te ubrzanju integracijskih procesa u Evropi.

EUSAIR, jedna od četiri EU makroregionalne strategije, predstavlja instrument jačanja regionalne saradnje u cilju poticanja rasta, održivog razvoja, te približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

 

Autor: ZOS radio

Povezani postovi
Related

Prof. Domazet objasnio: Cijene goriva nisu uvjetovane samo cijenama nafte, to je zabluda

Vidio sam jučer nekoliko objava u kojima ljudi (nekoliko...

Zatvorenicima mesa za 5,2 miliona KM, raspisan tender za nabavku

Ministarstvo pravde Federacije BiH raspisalo je nedavno tender za nabavku mesa...

Vlada FBiH iduće sedmice o Programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalni...

Premijer Novalić na otvaranju obnovljene Banje Reumal u Fojnici

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je svečanom otvaranju...