FUZIP: Počinje provedba projekta za upravljanje kvalitetom

/

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove je saopćeno da je direktor ove uprave Anis Ajdinović s direktorom Agencije za državnu službu FBiH Refikom Begićem potpisao sporazum o zajedničkoj provedbi projekta “Potpunog upravljanja kvalitetom u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove“.

Potpisivanjem sporazuma zvanično počinje provedba CAF (Common Assesment Framework) modela za upravljanje kvalitetom. Riječ je o uvođenju posebne tehnike upravljanja kvalitetom u organima javne uprave, odnosno efektivnom alatu za unapređenje svih organizacionih aspekata upravljanja i unapređenja poslovnih procesa u provođenju zakonom utvrđenih nadležnosti u zaštiti javnog i privatnog interesa. 

– Dužan sam istaći da je proces uvođenja CAF-a samo jedan u nizu inovativnih, paralelnih procesa koje ova uprava aktivno vodi s ciljem maksimalnog unapređenja svih aspekata rada federalnih inspekcija, što je između ostalog nadogradnja e-sistema u razvoju digitalizacije, kako u unutrašnjoj kontroli (E-inspektor II) tako i u prekograničnoj kontroli roba (BIMS II), uvođenje sistema za procjenu rizika, jačanje kapaciteta kroz poseban program  obuke za inspekcijske organe i uvođenje baze znanja, unapređenje transparentnosti putem participativnih modula na formatima razvoja nove web-stranice itd., sve s ciljem ispunjenja strateških opredjeljenja Vlade Federacije BiH u oblasti inspekcijskih poslova – kazao je direktor Ajdinović.

Direktor Begić istakao je kako iskustvo Agencije za državnu službu FBiH pokazuje da uvođenje CAF-a doprinosi i unapređenju funkcija za upravljanje ljudskim potencijalima i efikasnoj podjeli poslova s ciljem zadovoljstva krajnjih korisnika javnih usluga.

Iz Federalne uprave navode da je potpisivanje ovog protokola zvanični početak kojim zadatke u predviđenim fazama provedbe u prosječnom trajanju od šest do osam mjeseci, preuzimaju uposlenici Uprave kako bi pruženu priliku za kontinuirana poboljšanja internih procesa i inspekcijskih poslova stavili dalje u službu ostvarenja povoljnog poslovnog ambijenta, održivog i funkcionalnog tržišta, discipline u poštivanju pravnih propisa, te kako bi na konkretnom primjeru još jednom opravdali povjerenje građana u institucije javne vlasti, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...

Usvojene važne izmjene Zakona o PIO – pročitajte šta se mijenja

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine...

Nova nada za zdravstveni sistem: BiH se pridružuje programu EU4Health

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je inicijativu Ministarstva civilnih...