Dodik potvrdio: Predsjedništvo usvojilo nacrt budžeta, osigurano 12,5 miliona KM za izbore

Datum:

Predsjedništvo BiH danas je i zvanično usvojilo nacrt državnog budžeta za rad institucija BiH za 2022. godinu koji je usklađen s jučerašnjom odlukom OHR-a o finansiranju izbora u cjelokupnom traženom iznosu, odnosno o 12,5 miliona KM koliko je potrebnu Centralnoj izbornoj komisiji za izbore.

Kako je potvrdio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na press konferenciji održanoj nakon sjednice, nacrt budžeta je usvojen, piše Avaz.ba

– Osigurano je 12,5 miliona KM za opće izbore – rekao je Dodik.

Ovakva odluka, rekao je Dodik, u vidu prijedloga uputit će se u oba doma Parlamenta BiH na usvajanje.

“Šmit je lažni visoki predstavnik”

U konačnici, Predsjedništvo BiH je usvojilo budžet koji je u skladu sa odlukom Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika u BiH koji je nametnuo Odluku o finansiranju izbora i naložio da se puni iznos od 12,5 miliona KM odvoji za CIK, međutim, Dodik je naglasio da nisu raspravljali o toj odluci već da je ranije u budžetu bio osiguran ovaj novac, ali da je Bevanda bespotrebno pokretao nezakonitu proceduru.

– Ovo što je Šmit uradio je obična šarada. Pokušao je u pravni i finansijski nivo uvesti nered. Budžet u formi prijedloga se danas šalje u oba Doma naroda parlamenata i iduće sedmice se može usvojiti. To nije zbog Šmita. On je lažni visoki predstavnik – poručio je Dodik.

Tražio da se Džaferović razriješi dužnosti

Govorio je i o inicijativi Otvoreni Balkan poručivši da bi Predsjedništvo BiH trebalo ovlastiti Vijeće ministara da mu pristupi.

– Tražio sam da se razriješi dužnosti Šefik Džaferović koji sam nastupa u vanjskoj politici i nema, ama baš nikakva dodatna ovlaštenja i ne može da uzurpira vanjsku politiku. On nije poštovao poslovnik. Desilo se i da je ministar finansija dostavio nešto što nije bilo usvojeno na Vijeću ministara, pokušao je da kaže da se ta sredstva odobravaju po nalogu visokog predstavnika, to je izbačeno – zaključio je Dodik.

Dodik je dodao i to da je danas Predsjedništvo BiH podržalo povećanje plata zaposlenima u institucijama BiH.

Povezani postovi
Related

Danas sunačano, iduće sedmice bit će do 40 stepeni

Meteorolozi za danas najavljuju sunčano vrijeme. Vjetar slab do...

Ekonomista objavio graf o tome kako su ljudi iz BiH, Srbije i Hrvatske bježali u Njemačku

Dejan Kovač, hrvatski ekonomista i bivši kandidat za predsjednika...

U BiH propalo više od milion i 300.000 vakcina protiv COVID-19

U Bosni i Hercegovini do sada je propalo 1.300.657...

Poljoprivrednici nisu optimisti u vezi s prinosom pšenice

Žetva pšenice u Srpskoj kreće naredne sedmice, a poljoprivrednici...