Tradicionalna korida u Čevljanovićima neće se održati ni ove godine

/

Korida u Gornjim Čevljanovićima tradicionalni je događaj koji se obilježava već više od 70 godina, a iako je najavljen njen “veliki” povratak nakon dvogodišnje pauze od pandemije koronavirusa, sada je potvrđeno kako se ona ipak neće održati.

Unatoč tome što je ranije predviđeno da će se korida ove godine održati 30. i 31. jula, predsjednik Upravnog odbora Čevljanske koride Besim Gljiva potvrdio je za naš portal kako ipak neće doći do njene realizacije.

Razlog je, kaže, nedostatak tehničkih uvjeta.

“Manifestacije se održava na 90 posto privatnih posjeda na kojima nastaje velika šteta i za njihovo namirenje je neophodan veliki novac koji nismo u stanju osigurati. Tu je i utjecaj sveukupne situacije u okruženju koja ne doprinosi pozitivnom ambijentu za održavanje Čevljanske koride”, rekao je Gljiva.

Odluka je došla nakon izazovnih vremena, a situaciji su doprinijele i aktuelne teme poput, između ostalog, rata i poskupljenja.

“Korona je prekinula dugogodišnje održavanje najvećeg narodnog skupa i veoma je zahtjevno to sve pokrenuti. Došlo je do znatnih poskupljenja i bili bi primorani podizati cijene ulaznica i svega ostalog, što ne bi bilo popularno, s obzirom na ekonomsku situaciju. Iako smo bili u velikoj dilemi, smatramo da je ovo dobar potez”, dodao je Gljiva.

Također, istakao je kako je Čevljanska korida najbrojnija manifestacija u BiH i šire te je za njenu organizaciju je potrebno osigurati sve aspekte, od materijalnih do sigurnosnih, što u ovom momentu nije moguće.

“Nadamo se da ćemo iduće godine imati bolju sveukupnu klimu i da ćemo uspjeti napuniti čevljanske livade veselim licima naših Bosanaca i Hercegovaca, kao i gostiju koji dolaze iz cijelog regiona”, zaključio je predsjednik odbora Upravnog odbora Čevljanske koride.

Dugogodišnja tradicija je, podsjećamo, prekinuta pretprošle godine, a razlog su tada, sasvim razumljivo, bile epidemiološke mjere, piše Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Banke u BiH za tri mjeseca zaradile 230 miliona KM

Banke u Federaciji BiH su u prvom kvartalu ove...

Penzioneri dali rok Vladi FBiH: Navedeni ključni zahtjevi

Na adresu federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra za...

Godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji

Na današnji dan 1995. godine, srpske agresorske snage s...

Rijetko koja općina u BiH bilježi veći broj živorođenih od broja umrlih

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), Odjeljenje...