Tradicionalna korida u Čevljanovićima neće se održati ni ove godine

Datum:

Korida u Gornjim Čevljanovićima tradicionalni je događaj koji se obilježava već više od 70 godina, a iako je najavljen njen “veliki” povratak nakon dvogodišnje pauze od pandemije koronavirusa, sada je potvrđeno kako se ona ipak neće održati.

Unatoč tome što je ranije predviđeno da će se korida ove godine održati 30. i 31. jula, predsjednik Upravnog odbora Čevljanske koride Besim Gljiva potvrdio je za naš portal kako ipak neće doći do njene realizacije.

Razlog je, kaže, nedostatak tehničkih uvjeta.

“Manifestacije se održava na 90 posto privatnih posjeda na kojima nastaje velika šteta i za njihovo namirenje je neophodan veliki novac koji nismo u stanju osigurati. Tu je i utjecaj sveukupne situacije u okruženju koja ne doprinosi pozitivnom ambijentu za održavanje Čevljanske koride”, rekao je Gljiva.

Odluka je došla nakon izazovnih vremena, a situaciji su doprinijele i aktuelne teme poput, između ostalog, rata i poskupljenja.

“Korona je prekinula dugogodišnje održavanje najvećeg narodnog skupa i veoma je zahtjevno to sve pokrenuti. Došlo je do znatnih poskupljenja i bili bi primorani podizati cijene ulaznica i svega ostalog, što ne bi bilo popularno, s obzirom na ekonomsku situaciju. Iako smo bili u velikoj dilemi, smatramo da je ovo dobar potez”, dodao je Gljiva.

Također, istakao je kako je Čevljanska korida najbrojnija manifestacija u BiH i šire te je za njenu organizaciju je potrebno osigurati sve aspekte, od materijalnih do sigurnosnih, što u ovom momentu nije moguće.

“Nadamo se da ćemo iduće godine imati bolju sveukupnu klimu i da ćemo uspjeti napuniti čevljanske livade veselim licima naših Bosanaca i Hercegovaca, kao i gostiju koji dolaze iz cijelog regiona”, zaključio je predsjednik odbora Upravnog odbora Čevljanske koride.

Dugogodišnja tradicija je, podsjećamo, prekinuta pretprošle godine, a razlog su tada, sasvim razumljivo, bile epidemiološke mjere, piše Klix.ba

Povezani postovi
Related

Gdje je usmjeravan novac od igara na sreću: Za socijalne kategorije i djecu 25,5 miliona KM

Za 10 programa koji se finansiraju iz dijela prihoda...

Novalić: Omogućili smo vam da bez pasoša dođete u Neum

Svečanom otvorenju magistralne ceste Neum - Stolac prisustvovao je...

Komisija Doma naroda ponovo glasala za povećanje plaća parlamentarcima

Nakon što su delegati u Domu naroda prihvatili principe...

Sutra kreće voz iz Sarajeva do Ploča, iz Željeznica FBiH poslali obavijest putnicima

Nakon gotovo deset godina sutra će iz Sarajeva do...