Kad dugo sjedenje dođe na naplatu: Bol u vratu kazna za nepravilno držanje

/

Bol u vratu i leđima problem je koji najčešće muči ljude koji radno vrijeme provode sjedeći pred računarom.

Kancelarijski posao može se činiti fizički jednostavnim i lakim, ali mjeseci, a naročito godine provedene u stolici kad-tad dođu na naplatu, pogotovo ako ne vodimo računa o pravilnom sjedenju.

Pojačan bol u vratu i leđima, koji se ponekad prenosi i na ruke, može izazvati ozbiljnu zabrinutost, ali u većini slučajeva radi se o posljedici nepravilnog držanja, koji mogu da riješe masaže, vježbe i pravilno sjedenje.

Istina, i neudobna stolica može praviti probleme, ali ona je u rijetkim slučajevima jedini uzrok bolova i napetosti mišića vrata i leđa.

Kako bi se bol smanjio, treba jačati mišiće tog dijela tijela, jer se oni vremenom opuste. Takođe, stres i preuzimanje previše obaveza mogu u velikoj mjeri doprinijeti napetosti mišića.

Kako biste sebi pomogli, krećite se što češće. Ustanite, prošetajte, opustite leđa i uradite vježbu istezanja vrata. Sve to ne traje dugo niti zahtijeva poseban prostor. Istezati se možete i u stolici na radnom mjestu. Takođe, ukoliko ste u mogućnosti, izbjegavajte lift. I kretanje stepenicama korisno je za cijelo tijelo, pa i mišiće leđa i vrata.

Informišite se o problemu koji vas muči i slušajte svoje tijelo. Po potrebi, savjetujte se s ljekarom, fizioterapeutom ili kiropraktičarom.

Nemojte ostati vjerni svojim navikama i čekati da bol nestane. Očito je da nešto treba preduzeti.

Ukoliko je bol snažan, na to mjesto stavite toplu oblogu kao prvu pomoć za opuštanje tih mišićnih grupa. Toplina povećava cirkulaciju krvi, opušta mišiće i poboljšava pokretljivost.

Pomenuti savjeti nisu zamjena za savjet stručnjaka. Dakle, ako se loše osjećate nekoliko dana, potražite pomoć ljekara. Iako je mala vjerovatnoća, bol u vratu i leđima može ukazivati i na neke druge zdravstvene probleme.

Za kraj ono najvažnije – djelujte preventivno. Preduhitrite bol. Ne čekajte da se pojavi. Trudite se da uvijek sjedite pravilno, ispravljenih leđa, da što kraće sjedite prekrštenih nogu, te povremeno ustanite i protegnite se. Možda se to čini teškim i dosadnim, ali je sigurno lakše od svega što vas čeka nakon što se problem pojavi, pišu Nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Budite spremni za more brzo i lako uz medicinsku dijetu

Veliki broj ljudi upravo u periodu pred ljeto kreće...

Zašto nikada nakon odmora ne biste trebali raspakovati kofere u spavaćoj sobi

Spremanje kofera zna biti vrlo zahtjevno jer ponekad imamo...

Papreno ljetovanje za četvoročlanu porodicu u Makarskoj

Četvoročlana porodica koja se odluči da ovog ljeta sedmodnevni...

U Hitnoj pomoći povećan broj osoba sa ugrizom krpelja

U narednim danima u Bosni i Hercegovini očekuju se...