Kad dugo sjedenje dođe na naplatu: Bol u vratu kazna za nepravilno držanje

Datum:

Bol u vratu i leđima problem je koji najčešće muči ljude koji radno vrijeme provode sjedeći pred računarom.

Kancelarijski posao može se činiti fizički jednostavnim i lakim, ali mjeseci, a naročito godine provedene u stolici kad-tad dođu na naplatu, pogotovo ako ne vodimo računa o pravilnom sjedenju.

Pojačan bol u vratu i leđima, koji se ponekad prenosi i na ruke, može izazvati ozbiljnu zabrinutost, ali u većini slučajeva radi se o posljedici nepravilnog držanja, koji mogu da riješe masaže, vježbe i pravilno sjedenje.

Istina, i neudobna stolica može praviti probleme, ali ona je u rijetkim slučajevima jedini uzrok bolova i napetosti mišića vrata i leđa.

Kako bi se bol smanjio, treba jačati mišiće tog dijela tijela, jer se oni vremenom opuste. Takođe, stres i preuzimanje previše obaveza mogu u velikoj mjeri doprinijeti napetosti mišića.

Kako biste sebi pomogli, krećite se što češće. Ustanite, prošetajte, opustite leđa i uradite vježbu istezanja vrata. Sve to ne traje dugo niti zahtijeva poseban prostor. Istezati se možete i u stolici na radnom mjestu. Takođe, ukoliko ste u mogućnosti, izbjegavajte lift. I kretanje stepenicama korisno je za cijelo tijelo, pa i mišiće leđa i vrata.

Informišite se o problemu koji vas muči i slušajte svoje tijelo. Po potrebi, savjetujte se s ljekarom, fizioterapeutom ili kiropraktičarom.

Nemojte ostati vjerni svojim navikama i čekati da bol nestane. Očito je da nešto treba preduzeti.

Ukoliko je bol snažan, na to mjesto stavite toplu oblogu kao prvu pomoć za opuštanje tih mišićnih grupa. Toplina povećava cirkulaciju krvi, opušta mišiće i poboljšava pokretljivost.

Pomenuti savjeti nisu zamjena za savjet stručnjaka. Dakle, ako se loše osjećate nekoliko dana, potražite pomoć ljekara. Iako je mala vjerovatnoća, bol u vratu i leđima može ukazivati i na neke druge zdravstvene probleme.

Za kraj ono najvažnije – djelujte preventivno. Preduhitrite bol. Ne čekajte da se pojavi. Trudite se da uvijek sjedite pravilno, ispravljenih leđa, da što kraće sjedite prekrštenih nogu, te povremeno ustanite i protegnite se. Možda se to čini teškim i dosadnim, ali je sigurno lakše od svega što vas čeka nakon što se problem pojavi, pišu Nezavisne.com

Povezani postovi
Related

Zašto smo ljuti kada smo gladni?

Sigurno ste primijetili da su mnogi oko vas svadljivi...

Povrće koje je loše za vašu štitnu žlijezdu

Štitna žlijezda je važna žlijezda u dnu vašeg vrata....

Šta znači SPF broj na kremi za sunčanje: Mnogi griješe, a to može narušiti zdravlje

Kada provodimo vrijeme na suncu, izloženi smo dvijema potencijalno...

Čaša hladne vode u vrelim ljetnim danima je “smrt” za organizam

Kad temperatra poraste, nema ničeg ljepšeg, ukusnijeg i slađeg...