Vozom iz Sarajeva do Čapljine moguće i vikendom. Evo šta je sa dionicom za Ploče

Datum:

Sarajevski voz nekima je više od prijevoznog sredstva – budi emocije na neko lijepo vrijeme.

Manje je putnika, nego što je to nekad bilo, ali ima napretka, građani i turisti su sve više zainteresovani za vožnje vozom do Konjica, Mostara, Čapljine, ali i Ploča.

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine saobraćaju svaki dan. Voz na relaciji Sarajevo- Čapljina ide u 07:15 i 16:49, a vraća se iz Čapljine za Sarajevo u 06:09 i 16:42.

“Uspostavljanje željezničke putničke linije na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo u ljetnoj sezoni, Željeznice FBiH nisu uspjele postići sporazum sa Hrvatskim željezničkim putničkim prevozom (HŽPP) o ponovnoj uspostavi željezničkog putničkog saobraćaja između BiH i Hrvatske, uvođenjem sezonskog voza Sarajevo-Ploče-Sarajevo.

S obzirom na to da su tokom ove godine više puta vođeni pregovori između ŽFBiH i HŽPP o uspostavi željezničkog saobraćaja u vrijeme ljetne sezone (od 01.06. do 31.08.2022. godine), ističemo da je i ovaj put izostao interes HŽPP”, ističu iz Željeznica Federacije za portal Radiosarajevo.ba.

Međutim, kako ističu, Željeznice FBiH i dalje pokušavaju pronaći rješenje za uspostavu ove linije.

“U toku su pregovori sa jednim privatnim željezničkim operatorom koji djeluje na području Hrvatske. Ukoliko se s njima zaključi sporazum, Željeznice FBiH blagovremeno će obavijestiti putnike o uvođenju ove linije u ljetnoj sezoni, kao i o cijenama karata. Također, ŽFBiH obavijestit će putnike i ukoliko ne dođe do potpisivanja sporazuma”, kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Željeznice FBiH.

Zbog pojačanog interesovanja za putovanje na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo, Željeznice FBiH su od 21. maja 2022. godine, u dane vikenda, uvele pojačane putničke kapacitete kako bi mogli udovoljiti zahtjevima putnika.

Povezani postovi
Related

Gdje je usmjeravan novac od igara na sreću: Za socijalne kategorije i djecu 25,5 miliona KM

Za 10 programa koji se finansiraju iz dijela prihoda...

Novalić: Omogućili smo vam da bez pasoša dođete u Neum

Svečanom otvorenju magistralne ceste Neum - Stolac prisustvovao je...

Komisija Doma naroda ponovo glasala za povećanje plaća parlamentarcima

Nakon što su delegati u Domu naroda prihvatili principe...

Sutra kreće voz iz Sarajeva do Ploča, iz Željeznica FBiH poslali obavijest putnicima

Nakon gotovo deset godina sutra će iz Sarajeva do...