Ministrica odbrane Nizozemske: Razmatramo kako pomoći misiju EUFOR Althea

Datum:

Ministrica odbrane Nizozemske Kasje Ollongren na čelu je visokog izaslanstva ove zemlje koje boravi u Bosni i Hercegovini te je iskoristila priliku da posjeti Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

Povodom ove posjete ministrica Ollongren i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić dali su izjave za medije.

Ollongren je kazala kako je lijepo biti u Sarajevu i da je obavljen izvrstan razgovor između delegacija Nizozemske i Bosne i Hercegovine.

“Zahvaljujem se kolegi što nas je danas primio na ovaj poseban dan koji je i praznik ovdje u Bosni i Hercegovini, također drago mi je što sam došla ovdje u posjetu i povodom komemoracije koja će sutra održati u Srebrenici. Mi danas poslijepodne putujemo u tom pravcu”, rekla je Ollongren.

Ollongren je kazala kako je razgovarano o bilateralnoj saradnji, ali i saradnji sa Evropskom uniju i u okvirima NATO-a.

“Bosna i Hercegovina je naša partnerska zemlja i u ovoj teškoj sitaciji, imajući u vidu i rat u Ukrajini vrlo je važno da budemo u bliskom kontaktu i da blisko sarađujemo kako bi održali stabilnost u ovoj regiji”, poručila je ministrica odbrane Nizozemske.

Poručila je da Nizozemska razmatra načine na koje može pmoći misiji EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini i da je to bilo jedno od važnijih pitanja o kojem razgovaralo.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić se zahvalio ministrici Ollongren zbog povoda kojim je došla i što je našla prostora da se sretne sa ministrom odbrane BiH.

“Danas smo iskoristili priliku da neko zaključke koji su doneseni po pitanju Bosne i Hercegovine na NATO samitu u Madridu sa našim partnerima počnemo razrađivati detaljnije. Koristim priliku da kolegici Kasje kažem jedno veliko hvala za i jedan i drugi povod, a naši razgovori će se svakako nastaviti jer je Kraljevina Nizozemska sa druge dvije članice Beneluxa jedna od zemalja koja daje jasnu i nedvosmislenu podršku na njenom i Evropskom i NATO putu,” rekao je Podži, piše Klix.ba

Povezani postovi
Related

Njemački ambasador, kojeg je Dodik htio blokirati, stupio na dužnost

Novoimenovani ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini...

Direktor i profesori u srednjoj školi u Tuzli namještali konkurs, izrečena im uslovna kazna

Općinski sud u Tuzli donio je prvostepenu presudu u...

U FBiH će se provoditi popis poljoprivrednih gazdinstava, prvi nakon više od 60 godina

Federalni zavod za statistiku će u periodu od 15....