Oglasila se FIA: Pojašnjen način sastavljanja finansijskih izvještaja

Datum:

Vezano za jučerašnje netačne navode o dodjeli sredstava iz budžeta FBiH i Vlade FBiH udruženjima i nevladinim organizacijama a koje su pojedini mediji-portali obradili i objavili pozivajući se na podatke dobijene od strane Finansijsko-informatičke agencije, oglasili su se iz FIA-e

Saopćenje Finansijsko-informatičke agencije objavljujemo u cijelosti.

– Finansijsko-informatička agencija zaprima, kontroliše i obrađuje finansijske izvještaje pravnih lica. Finansijski izvještaji se sastoje od obrazaca koji su propisani od strane Federalnog ministarstva finansija/financija putem Pravilnika o sadržaju i formi finansijskih izvještaja.

Pozicija AOP 132 – prihodi iz budžeta u izvještajnim formama sadrži kumulativan iznos prihoda dobijenih iz budžeta različitih nivoa vlasti u FBiH ili drugih izvora a ne isključivo iz budžeta FBiH i Vlade FBiH.

Shodno odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH, za istinito i fer prikazivanje finansijskog položaja i uspješnosti poslovanja pravnog lica odgovorno je lice ovlašteno za zastupanje pravnog lica upisano u sudski registar u svojstvu direktora pravnog lica, članovi uprave, upravni, odnosno nadzorni organ pravnog lica u okviru svojih zakonom određenih nadležnosti, odgovornosti i dužne pažnje, kao i kvalificirano lice koje je sačinilo i potpisalo finansijske izvještaje u skladu sa pravilima struke.

U gore pomenutim izvještajnim formama ne postoji detaljna analitika prihoda iz budžeta i ista se može dobiti samo od obveznika predaje finansijskog izvještaja. U skladu sa svim navedenim, ističemo da su navodi o prihodima iz budžeta FBiH i Vlade FBiH prema udruženjima i nevladinim organizacijama netačni.

Također, informišemo javnost da je Finansijsko-informatička agencija objavila publikacije s pregledom poslovanja privrednih društava, udruženja i fondacija, kao i budžetskih korisnika za finansijsku 2021. godinu – navodi se u saopćenju.

Iste možete pronaći na sljedećem linku: https://fia.ba/bs/content/4862/fbih-poslovanje-pravnih-lica-u-2021-godini.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi
Related

Zašto nezaposlenih nema u mjerama pomoći Vlade FBiH?

Redakciji Faktora u više navrata su se obraćali nezaposleni...

Godina zatvora: Krivotvorio novčanice i na dogovoreno mjesto dolazio odjeven kao policajac

Optuženi Semir Trebinjac (1991) sporazumno je priznao krivicu, nakon...

Objavljen javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih

Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u...

Građanima FBiH od danas dostupni turistički vaučeri po 200 KM

Turistički vaučeri koje je Vlada Federacije BiH najavila prije...