Ne ostavljajte djecu samu ni “na kratko” u automobilu

/

Kompletan region Balkana je danas pod crvenim meteo-alarmom, a živa u temometru će dostizati 41. podeok.

Zbog ovih vrućina potrebno je voditi računa i o pravilnom ulasku i izlasku iz automobila i nikako ne ostavljati djecu i kućne ljubimce same u kolima – dovoljno je da ih ostavite samo na nekoliko minuta, a da temperatura u vozilu značajno poraste.

Smrtni slučajevi zabilježeni i kada je napolju 17 stepeni 

Istraživanja Univerziteta Stanford i Centra za kontrolu bolesti iz Atlante pokazala su da i tokom relativno svježih, ali sunčanih dana temperatura u zatvorenom vozilu može dostići visinu opasnu po život.

Zabeilježeni su slučajevi kada su djeca u vozilima stradala od toplotnog udara i pri spoljnoj temperaturi od 17 stepeni.

Pri spoljašnjoj temperaturi od 27 stepeni, što odgovara srednjoj maksimalnoj temperaturi vazduha u našim gradovima u toku najtoplijih ljetnjih mjeseci, temperatura u unutrašnjosti vozila za veoma kratko vrijeme može dostići čak 55. podiok Celzijusove skale – zamislite šta tek može da se desi kada je napolju 41 stepen.

Uvijek zaključajte automobil 

Vodite računa da vaša kola uvijek držite zaključana, kako mališanima ne bi palo na pamet da se u igri bez pitanja zavuku u njih.

Provjerite zadnje sjedište

Uvijek proverite zadnja sjedišta kada izlazite iz vozila – dešava se da zbog mnogobrojnih obaveza roditelji slučajno djecu zaborave u kolima, naročito ukoliko su ona mirna ili spavaju.

Tako je ove godine u Hjustonu petogodišnji dječak preminuo jer su ga roditelji zaboravili, pripremajući rođendan drugog djeteta.

Takođe, ukoliko neko drugi vozi vaše dijete, uvijek provjerite da li je dijete stiglo bezbjedno na odredište.

Djeca su jako osjetljiva na vrućinu

Imajte na umu da su djeca jako osjetljiva na vrućinu, da se ona brzo zagrijevaju, a tjelesna temperatura od 41,6 stepeni kod djeteta može biti fatalna.

Imajte na umu posljedice koje vi i vaše dete možete imati zbog boravka djeteta u pregrejanom vozilu – teško, čak i fatalno oštećenje njegovog zdravlja, a doživotno kajanje za vas.

Ne ostavljajte ljubimce čak ni sa spuštenim prozorom

Ljubimce nikada nemojte ostavljati u vozilu kada je spoljna temperatura iznad 21 stepena, pa čak ni u hladu ili sa spuštenim prozorom.

Psi i mačke ne mogu da se znoje kao ljudi i oni svoju tjelesnu temperaturu snižavaju dahtanjem, koje nije efikasno u uslovima kada je vazduh u kolima vreo.

Djecu i kućne ljubimce nikada nemojte ostavljati same u vozilima, čak ni u hladu!

Šta da radite ako dođe to toplotnog udara? 

Ako posumnjate da dijete ima toplotni udar, odmah zovite hitnu pomoć  ili ga odvezite u bolnicu.

Potrebno je da sklonite djete sa sunca – odvedite ga u hlad ili u rashlađenu prostoriju, skinete suvišnu odeću sa djeteta, rashladite dijete umivanjem ili polivanjem hladnom vodom.

Ukoliko ste u mogućnosti, preporučljivo je da ga okupate ili istuširate ne previše hladnom vodom. Ukoliko voda nije dostupna, pomaže i izlaganje strujanju vazduha (npr. rashlađivanje ventilatorom).

Ukoliko je svjesno, djetetu treba dati da pije rashlađene napitke.

Ako još nije stigla stručna pomoć, zovite službu hitne pomoći za dalje instrukcije.
Nakon oporavka od toplotnog udara, dijete je i tokom slijedećih nedjelja osjetljivo na visoke temperature. Najbolje je da izbjegava visoke temperature i fizičku aktivnost, sve dok ne dobije odobrenje od pedijatra, prenosi RTS.

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi

Bruka prije svadbe: Mlada gostima odredila minimalac za kovertu, gosti se šokirali

Sezona svadbi još uvijek traje, a restorani su prebukirani...

Prirodni lijek koji će preko noći revitalizirati vaš organizam

Med je veoma zdrav za jelo i svi smo...

Potez koji mu je promijenio život: Umjesto Golfa 7 kupio krave!

Boris Tanasić iz Busovače za novac koji je prikupio...

Osramoćena napustila vlastito vjenčanje

Dan vjenčanja trebao bi biti jedan od najboljih u...