Pobuna radnika u Gračanici: Blokirana firma za preradu tekstila “Olimp”

/

Blizu 150 radnika gračaničke firme za preradu tekstila “Olimp” od jutros je blokiralo fabriku, kapije su zaključane, niko ne može ući, niti izaći, pa ni kamioni firme “Terasit” koja je unajmila parking “Olimpa” zbog čega je stigla i policija.

Razlog su neisplaćene plaće za juni i dug za još jednu plaću.

  • Stanje je jako teško. Mi smo fabriku blokirali zbog neisplaćene plate za juni. Duguje nam se ustvari dvije plate. Danas se u Poreznoj upravi FBiH Uredu u Tuzli, nažalost na prvoj aukciji prodaje zaplijenjena imovina naše firme, zbog duga od 6,2 miliona maraka za neuplaćene doprinose radnicima i 5 miliona kamata, što ukupno iznosi oko 11 miliona maraka. Prodaje se gotovo sva imovina, upravna i proizvodna hala, mašine. Predlažemo da se zdravi dio firme ostavi da bi se tu moglo zaposliti nekolicina ljudi. Ovdje je dosta radnika gdje su zaposleni bračni drugovi. Svi se boje za svoje sudbinu – kaže Enis Šoše, predsjednik sindikata u “Olimpu”.

Radnice Amira Pašalić, Nevzeta Bašić, Hanka Bekrić i druge sa suzama govore da će u blokadi ostati dok se plata ne isplati.

  • Da je da nam se uveže radni staž, odosmo mi na biro za zapošljavanje, pa šta bude kasnije – kažu radnici Olimpa.

I ovoga puta, većinski vlasnik “Olimpa” direktor Hazim Hasinović, nije htio da primi novinare i da javno progovori, zbog čega je “Olimp” došao u ovaku situaciju, kada radnici blokiraju firmu, traže platu u isti dan kada se ona prodaje zbog dugova, piše Avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zbog višegodišnjih sudskih sporova: Odmarališta u Neumu 30 godina bez obnove

Gotovo tri decenije brojni devastirani objekti u našem jedinom...

Ugašen proizvodni pogon bh. giganta nakon 132 godine rada

Pogon Koksare u okviru kompanije ArcelorMittal Zenica zatvoren je...

Sladić objavio kakvo nas vrijeme očekuje za prvi maj

U ponedjeljak se očekuje sunčano vrijeme sa slabim vjetrom...

Nelegalna internet prodaja uzima zamah: Za dva mjeseca oduzeta odjeća i obuća vrijedna 800.000 KM

Zakon o unutrašnjoj trgovini u Federaciji BiH još se...