Simptom raka koji možete ‘namirisati’ i 10 drugih znakova koje nikada ne smijete zanemariti

Datum:

Većina osoba tokom života bit će zaražena HPV virusom, a tipovi 16 i 18 najrizičniji su za nastanak predmalignih promjena i raka vrata maternice.

U 99,7 posto slučajeva ovaj je rak uzrokovan upravo infekcijom humanim papiloma virusom, koji se prenosi kontaktom kože u području genitalija, piše Živim.

Protiv HPV-a razvijeno je cjepivo, pa je tako rak vrata maternice jedini rak koji se može spriječiti cijepljenjem.

U Hrvatskoj je cjepivo besplatno za djevojčice i dječake u osmom razredu osnovne škole. Nažalost, u BiH vakcina iz bizarnih, birokratskih razloga još nije dostupna – kad smo  Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine nedavno pitali kada će se nabaviti vakcine za djecu od 12 do 15 godina, ovako su nam odgovorili:

“…u skladu s važećim propisima Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH može finansirati isključivo lijekove koji se nalaze u Odluci o Listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, a koju donosi Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministra zdravstva. Nažalost, vakcina HPV se ne nalazi na navedenoj Listi lijekova fonda solidarnosti i trenutno ne postoji pravni osnov da Zavod vrši nabavku i finansiranje istih.”

Ipak i uprkos cijepljenju, ženama se savjetuju redovni ginekološki pregledi i Papa-test koji je najjednostavnija metoda test na rak grlića maternice. Nažalost, rak grlića maternice još uvijek je na visokom četvrtom mjestu po učestalosti (6,5% svih slučajeva raka) i smrtnosti (7,7% svih smrti od raka) kod žena diljem svijeta. Prema pojedinim informacijama, u BiH, u prosjeku, svaki drugi dan jedna žena premine od ove bolesti…

Simptomi raka grlića maternice

Početni stadiji raka grlića maternice obično nemaju nikakve simptome, dok uznapredovali stadij prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Osjetite li neki od ovih simptoma bez odlaganja dogovorite pregled kod ginekologa.

No, stručnjaci iz britanskog udruženja za borbu protiv raka kažu da postoje promjene u tijelu žene koje mogu upućivati na rak grlića maternice u ranom stadiju i koje je važno ne ignorirati.

Važan znak – vaginalni iscjedak

Naime, promjene vaginalnog iscjetka mogle bi biti znak da trebate otići na pregled ginekologu. Promjene se odnose na teksturu, boju i konzistenciju iscjetka, ali i miris.

“Neke žene također imaju vaginalni iscjedak koji neugodno miriše i osjećaju bol u području između kostiju kuka”, navode stručnjaci iz Cancer Research UK.

Dakako, promjena iscjetka može ukazivati na upalu ili neku drugu manje tešku bolest, ali je važno uvijek otkriti uzrok. Na rak grlića maternice često može ukazivati i zatvor stolice, što je još jedan rani simptom kojeg obično ne pripišemo raku grlića maternice i često ga zanemarimo.

Drugi ključni znakovi raka vrata maternice

– bol i nelagoda tokom seksa

– vaginalno krvarenje nakon seksa, između razdoblja ili nakon menopauze

– bol u donjem dijelu leđa ili zdjelici

– jaka bol u bočnom dijelu kao kod upale bubrega

– zatvor

– učestalije mokrenje i stolica nego inače

– gubitak kontrole nad mjehurom ili crijevima

– krv u mokraći

– oteklina u jednoj ili obje noge

– obilno vaginalno krvarenje.

Imate li neki od ovih simptoma dogovorite Papa-test. Ovisno o rezultatu ginekolog će vas uputiti na daljnju obradu koja može uključivati ponavljanje Papa-testa i/ili testiranja na HPV i kolposkopiju što pomaže da se promjene stanica uspješno liječe i spriječi razvoj raka.

Ljekari su upozorili da bi milioni žena diljem svijeta mogli biti u većem riziku za razvoj uznapredovalih stadija raka vrata maternice zbog pandemije koronavirusa zbog čega su žene propustile redovite ginekološke preglede, piše Živim.

Povezani postovi
Related

Nutricionista upozorio sve koji vole jaču kafu: Goji vas i nadima, promijenite samo jednu sitnicu

O zdravstvenim benefitima, ali i šteti kafe se godinama...

Ako imate problema s jesenjim umorom: Ove dvije namirnice će vam odmah podići nivo energije

Jesenji umor i pospanost uzrokovani su nedostatkom vitamina D...

9 začuđujućih stvari koje stomatolog zna o vama čim otvorite usta

Odlazak kod stomatologa nije najugodnija stvar na svijetu, ali...

Za ova 3 horoskopska znaka – oktobar će biti jako sretan

Astrolozi ističu da će ova tri horoskopska znaka imati...