Ovo je najzdraviji način pripreme krompira

/

Krompir je svestrano povrće i postoji mnogo načina za pripremu, a ovo je korjenasto povrće pruža brojne prehrambene prednosti koje pomažu vašem tijelu.

No nije svaki način na koji ih jedete zdrav. Prema Julie Upton, MS, RD, i članici našeg Odbora medicinskih stručnjaka, najzdraviji način jedenja krompira je da ostavite koru na njemu i ispećete ga, piše Eatthis.

“Najzdraviji način jedenja krompira je kada je pečen s korom. Pečeni krompir ne dodaje dodatne kalorije poput onog kojeg pržite na ulju”, kaže Upton.

Ostavljanje kore na krompiru donosi dodatne hranjive tvari, naime, polovina ukupnih vlakana iz krompira dolazi upravo iz kore.

“Krompir je jedno od mojih omiljenih povrća.Oni su prepuni kalijuma, vlakana i vitamina C. Ipak kad ih pečete, ključno je paziti na preljeve i premaze s visokim udjelom masti i kalorija poput maslaca, kiselog vrhnja i komadića slanine. Umjesto toga, prelijte ih grahom, salsom, čilijem, povrćem ili sa malo naribanog parmezana”, predlaže Upton, a prenosi Poslovni.hr.

Povezani postovi

Džem od jagoda pripremite po jednostavnom receptu

Sezona je jagoda, a, osim u svježem izdanju, ovi...

Dijeta s purom dobar je izbor ukoliko se brzo želite riješiti nekoliko kilograma

Palenta ili pura je jeftino starinsko jelo koje se...

Šta nutricionisti kažu o kombinaciji paradajza i krastavaca u salati

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo...

Dolazi ljeto, ovo morate znati: Evo šta uraditi ako prestane raditi klima

Iz otvora za ventilaciju ne izlazi rashlađen zrak? Do...