Ovaj simptom je jasan pokazatelj da vašem organizmu nedostaje vitamina B12

/

Vitamin B12 od izuzetnog je značaja za zdravlje budući da podupire neke bitne procese u našem tijelu. Stoga, nije čudo što njegov nedostatak može uzrokovati niz problema. Istraživanja su pokazala kako je jedan pokazatelj nedostatka ovog vitamina vidljiv u 86 posto slučajeva.

Vitamin B12 ima mnoge važne uloge u tijelu, a samo neke od njih su to što pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica, podržava nervni sustav i bori se protiv umora. Niske razine ovog vitamina potkopavaju te procese, što sa sobom nosi i određene posljedice.

Jedan od glavnih znakova nedostatka ovog vitamina u našem organizmu je umor. Dugotrajni umor koji ne jenjeva koliko god svom tijelu pružili odmora.

On posebice može postati izraženiji ujutro, kada se probudite nakon dobrog sna i ubrzo zatim shvatite da ste i dalje umorni.

Istraživanje provedeno nad hiljadu pacijenata u Engleskoj, objavljeno u British Journal of Nursing, pokazalo je da pacijenti s dijagnozom nedostatka B12 imaju veliku varijaciju simptoma. No, ovaj simptom prisutniji je od svih ostalih.

Prema podacima istraživanja, 96 posto ispitanika prijavilo je “neuobičajeni umor”, dok je 86 posto njih izjavilo da se “budi umorno”.

Ostali pokazatelji uključuju glositis – upalu jezika, gubitak kose, afte u ustima ili zamagljen vid.

Simptome nedostatka B12, naravno, ne treba ignorisati. Iako se mnogi simptomi mogu riješiti njegovim unosom, ukoliko to ne učinimo na vrijeme, pojedini problemi mogu bi trajni.

Kako prirodno unijeti vitamin B12

Najbogatiji izvori B12 nalaze se životinjskim izvorima hrane, poput mesa, jetre, ribe, školjki, a zatim i u mlijeku i mliječnim proizvodima te jajima.

Također, postoje i biljni izvori vitamina B12, koji uključuju ekstrakt kvasca, obogaćeno biljno mlijeko i žitarice koje najčešće konzumiramo za doručak, prenosi Klix.

Povezani postovi

Ideja za iftar: Napravite starinsko jelo, pitu od krompira i sira

Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom...

Kako prepoznati nuspojave lijeka i kad reagovati?

Iako brojni ljudi uzimaju lijekove na recept, ali i...

Žestoka borba za opstanak se vodi na Fejsbuk glasanju, a samo od vas zavisi koga gledamo u sledećem krugu

Iza nas je još jedna neverovatna epizoda emisije „Nikad nije...

Određen iznos sadekatul-fitra i nisaba za ramazan

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučilo...