Ovaj simptom je jasan pokazatelj da vašem organizmu nedostaje vitamina B12

/

Vitamin B12 od izuzetnog je značaja za zdravlje budući da podupire neke bitne procese u našem tijelu. Stoga, nije čudo što njegov nedostatak može uzrokovati niz problema. Istraživanja su pokazala kako je jedan pokazatelj nedostatka ovog vitamina vidljiv u 86 posto slučajeva.

Vitamin B12 ima mnoge važne uloge u tijelu, a samo neke od njih su to što pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica, podržava nervni sustav i bori se protiv umora. Niske razine ovog vitamina potkopavaju te procese, što sa sobom nosi i određene posljedice.

Jedan od glavnih znakova nedostatka ovog vitamina u našem organizmu je umor. Dugotrajni umor koji ne jenjeva koliko god svom tijelu pružili odmora.

On posebice može postati izraženiji ujutro, kada se probudite nakon dobrog sna i ubrzo zatim shvatite da ste i dalje umorni.

Istraživanje provedeno nad hiljadu pacijenata u Engleskoj, objavljeno u British Journal of Nursing, pokazalo je da pacijenti s dijagnozom nedostatka B12 imaju veliku varijaciju simptoma. No, ovaj simptom prisutniji je od svih ostalih.

Prema podacima istraživanja, 96 posto ispitanika prijavilo je “neuobičajeni umor”, dok je 86 posto njih izjavilo da se “budi umorno”.

Ostali pokazatelji uključuju glositis – upalu jezika, gubitak kose, afte u ustima ili zamagljen vid.

Simptome nedostatka B12, naravno, ne treba ignorisati. Iako se mnogi simptomi mogu riješiti njegovim unosom, ukoliko to ne učinimo na vrijeme, pojedini problemi mogu bi trajni.

Kako prirodno unijeti vitamin B12

Najbogatiji izvori B12 nalaze se životinjskim izvorima hrane, poput mesa, jetre, ribe, školjki, a zatim i u mlijeku i mliječnim proizvodima te jajima.

Također, postoje i biljni izvori vitamina B12, koji uključuju ekstrakt kvasca, obogaćeno biljno mlijeko i žitarice koje najčešće konzumiramo za doručak, prenosi Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Savjeti za zaštitu paradajza od plamenjače: Važno za svakog vrtlara

Plamenjača zahvata listove, stabljiku i plodove paradajza, a ako...

Danas je Nova hidžretska godina: Koji su običaji?

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini...

Napravite efikasno sredstvo protiv komaraca od samo dva sastojka koje svi imamo

U ljetnim mjesecima dosadni komarci često nas napadaju. Naročito...

Gdje se skloniti tokom grmljavine: Ova mjesta su najsigurnija, ne tuširajte se i ne perite suđe

U ljetnim i proljetnim mjesecima česta su nevremena s...