Ovo su savjeti kako da vam kosa prestane opadati: Šta piti, a šta izbjegavati?

Datum:

Potpuno je normalno svaki dan gubiti kosu. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, normalno je izgubiti između 50 i 100 dlaka kose dnevno. Razlog je prirodni ciklus obnove tijela.

Dok prosječna osoba dnevno izgubi oko 50 do 100 dlaka, trihologinja, Penny James, kaže gubljenje preko 150 dlaka nije dobro. Budući da je to očito teško računati, važno je obratiti pažnju na količinu kose koja ostane u rukama nakon šamponiranja, na četki ili na dnu poda kupaonice.

“Ukupno postoje tri različite faze u kojima kosa može biti. Faza rasta poznata je kao anagen, 85 posto kose može biti u ovom ciklusu odjednom i može trajati do šest godina. Zatim faza mirovanja, katagen, pet posto kose bit će u ovoj fazi i trajat će do tri sedmice. Faza opadanja naziva se telogen, kada je oko 10 posto kose spremno za prirodno opadanje, a nova kosa raste. Kosa nastavlja raditi u ovom ciklusu cijeli život”, objasnila je James.

Trihologinja Gretchen Friese dodaje da postoje i druge faze kroz koje često prolazimo, a u kojima će opadanje kose biti više nego normalno. Jedna od njih je ‘sezonsko ispadanje’, kada promjena temperature pokreće folikule u ovu fazu. Međutim, ako osjećate kao da gubite višak kose duže od mjesec dana, možda biste trebali potražiti lijek, naglašava Friese.

Gubitak kose može biti uzrokovan stresom, hormonalnim promjenama, porođajem, problemima sa štitnjačom, lijekovima, nedostatkom vitamina, prekomjernim gubitkom težine i nekim autoimunim poremećajima, dodaje Friese.

Kako biste održali zdravo vlasište i folikule, većina trihologa preporučuje:

Dobru uravnoteženu prehranu

Uzimanje vitamina B, 6 i 12 i vitamina D

Redovno pranje kose, najmanje tri puta sedmično (za prirodnu, kovrdžavu kosu, jednom sedmično).

Također, pokušajte izbjegavati frizure poput repa, punđi, uskih pletenica. Uložite i u visokokvalitetni šampon i regenerator. Kosi možete pružiti i tretman s prirodnim uljima poput ulja lavande, ružmarina, jojobe, badema, avokada.

Oni se mogu pomiješati i koristiti kao tretman vlasišta i kose nanošenjem izravno na tjeme i kosu, ali ako imate prirodno masno vlasište ovaj tretman nemojte koristiti.

Budući da postoji mnogo razloga zašto može doći do ispadanja kose, posavjetujte se s liječnikom ukoliko smatrate da taj gubitak nije normalan, piše Yahoo, prenosi 24sata.hr.

Povezani postovi
Related

Podstaknite rast dlake prirodnim putem

Četiri namirnice povećavaju protok krvi u glavi i na...

Greškom joj uplatili milione, počela ih trošiti: Sada bi mogla završiti u zatvoru

Državljanka Australije Thevamanogari Manivel iz Melbourna trebala je dobiti...

Znate li čemu služi treći odjeljak ladice na mašini za veš

Mašine za veš uglavnom imaju tri odeljka u ladici,...

Nutricionista upozorio sve koji vole jaču kafu: Goji vas i nadima, promijenite samo jednu sitnicu

O zdravstvenim benefitima, ali i šteti kafe se godinama...