Slučaj “Dženan Memić”: Odbrana iznijela dokaze, prikazan snimak sa hotela Kristal

/

Danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Dženan Memić u kojem se sudi bivšoj djevojci stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Kristal”.

Na današnjem ročištu u Sudu BiH u predmetu Dženan Memić izneseni su dokazi odbrane.

Odbrana se fokusirala prvenstveno na dokaze Tužilaštva KS.

Zdravstveno stanje Alise Mutap

Prvo je advokatica porodice Mutap Nina Kisić govorila o Zijadu Mutapa, koja je priložila dokaze, koji pokazuju da, kako je navela, Zijad Mutap nije mijenjao iskaz koji je davao na tri različite okolnosti.

Kao dokaz je navela i službenu zabilješku MUP-a koja je prikazana svjedokinji M 7, ali i dokaz koji pokazuje, kako navodi, kada je vozilo Renault Clio izuzet.

Nina Kisić je kao dokaz navela i zdravstveno stanje Alise Ramić, tada Mutap, za koju kaže da je mjesec i po prije spornog događaja imala oštećenje mozga uslijed epilepsije te gubitak 90 posto vida od, kako navodi udarca. Kao dokaz je predočen i listing poziva Zijada Mutapa prema kojem, kako kaže Kisić, Zijad je zadnji poziv uputio u 21:08, a sljedeći poziv je upućen ka njemu u 22:54.

Izuzimanje snimaka sa kuće Šerifa Konjevića

Nakon toga je dokaze izlagao Ermin Gačanović, advokat policajca Hasana Dupovca, koji je kao prvi dokaz naveo raspored rada koji, smatra on, dokazuje da nije bio na dužnosti. Dokaz je bila i službena zabilješka, gdje je opisano ko je pregledao sporni Renault Clio, a kako je naveo, to se radilo timski. Dokaz koji je izveden je i službena zabilješka prema kojoj, tvrdi Gačanović, da se izuzimanje Renaulta vršilo u skladu sa zakonom.

Kao dokaz je priložena naredba za izuzimanje snimaka s kuće Šerifa Konjevića te potvrda o privremenom oduzimanju predmeta s kuće Šerifa Konjevića MUP-a KS.

Kao dokaz je priložena i nerealizirana naredba o izuzimanju predmeta sa Ambasade Kuvajta, a na pitanje sudije Perića zašto nije realizirana, kazao je da za to postoje dva razloga. Prvi su tehnički i pravni problemi, jer nisu bili sigurni da li se smije snimati unutrašnjost Ambasade, a drugi je zbog promjene kvalifikacije od strane suda.

Sporna garderoba

Onda je dokaze izlagao i Kadrija Kolić, advokat Josipa Barića, koji je kao dokaz predočio rješenje Vrhovnog suda FBiH i presuda Vrhovnog suda FBiH.

Kao dokaz Kolić je naveo i naredbu za vještačenje od strane Tužilaštva KS te nalaz FUP-a, koji se tiče tragova krvi za koje, kako on tvrdi, pripadaju Alisi Ramić. Riječ je o dokazima koje se uložili i tužioci, a kako navodi razlog tome je da ih ne bi povukli tužioci.

Kao dokaz Kolić je naveo i naredbe vještačenja od stranke Tužilaštva KS za mehanoskopsko vještačenje te biološko i DNK vještačenja. Kolić je naveo kao dokaz i zabilješku o radu Josipa Barića, gdje je, kako je naveo zabilješka upisana 9. februara, umjesto 8. februara kada se desila radnja, što dokazuje, kako navodi njegovu temeljitost, profesionalnost, sve činjenice i da je riječ o vrlo sadržajnoj zabilješci.

Kao dokaz je naveo i službenu zabilješku od 9.2. 2016. godine, za koju navodi da je vrlo značajna, jer se navodi da je tužilac obaviješten da se garderoba predala krim tehničarima.

“Loša kvaliteta”

Edin Šećerbegović, advokat Muamera Ožegovića, je kao dokaz iznio ugovor optuženog, gdje je naveo da je recepcioner i da se jasno navodi šta je njegov posao.

Kao dokaz je prikazao i videosnimak sa hotela Kristal, koji je htio pokazati da je snimak uvijek loše kvalitete, ali ono što je privuklo pažnju je datum koji je stajao u ćošku snimka, gdje je pisalo da je riječ o 2013. godini.

Kao dokaze Šećerbegović je naveo i audio saslušanja Muamera Ožegovića te rezultate poligrafa.

Šećerbegović je naveo da Ožegović nije član kriminalne grupe, a kao dokaz tome je naveo da on nema imovine, prikazao je račun iz banke te je naveo i dokaz o kreditnom zaduženju.

Na narednom ročištu će se tužioci izjasniti o dokazima te iznijeti završnu riječ.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...

Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za ovu godinu iz boračke oblasti

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za...

Protestna šetnja metalaca u Sarajevu: U borbi za svoja prava traže satnicu od 5,68 KM

Povodom Prvog maja - Međunarodnog dana rada, Sindikat metalaca...