Zavidovići: Informacija za mještane naselja Uljići vezana za sanaciju klizišta na lokalnom putu

/

U naseljenom mjestu Uljići usljed obilnih padavina aktivirano je klizište na lokalnom putu. Odmah po saznanju, uvid u razmjere klizišta izvršio je Inspektor za ceste Grada Zavidovići, te je naložio obustavu saobraćaja na ovoj dionici do adekvatne sanacije klizišta a radi bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Nakon uvida na licu mjesta konstatovano je da se radi o klizištu, koje pored saobraćajnice, ugrožava i stambene objekte sa tendencijom širenja te je potrebno uraditi odgovarajući elaborat i projektnu dokumentaciju na osnovu kojih će se pristupiti izvođenju radova na kvalitetnoj sanaciji aktiviranog klizišta. Preporuka struke je bila da se ne radi privremena sanacija radi dodatnog opterećenja klizne ravni i nemogućnosti efikasnog geološkog i geomehaničkog ispitivanja tla. Potom je Grad Zavidovići pokrenuo postupak javne nabavke za izradu Elaborata o inžinjersko-geološkim i geomehaničkim karakteristikama tla i izradu Glavnog projekta sanacije na lokaciji klizišta u ulici „Uljićki put“. Elaborat i glavni projekat završeni su u mjesecu julu tekuće godine a Grad Zavidovići obezbijedio je finansijska sredstva za radove na sanaciji pomenutog klizišta.

Nakon pribavljanja elaborata i glavnog projekta sanacije klizišta Grad Zavidovići pokrenuo je aktivnosti na pribavljanju urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole.

Urbanistička saglasnost je ishodovana. U skladu s projektom vidljivo je da potporni zid kojeg je potrebno izgraditi radi stabilizacije terena zadire u privatnu parcelu, te je iz tog razloga potrebno riješiti imovinske odnose radi ishodovanja i građevinske dozvole. Imajući u vidu da se radi o parceli u privatnom vlasništvu u tom slučaju potrebno je da Gradsko vijeće utvrdi javni interes, te da nadležna služba provede postupak eksproprijacije zemljišta. Radi ubrzanja procesa pribavljanja građevinske dozvole i što bržeg početka izvođenja radova vlasnik privatne parcele pozvan je da se o tome izjasni, te da svojom pismenom izjavom odobri izgradnju potpornog zida što do danas nije učinio, čime bi se mimoišla procedura utvrđivanja javnog interesa putem Gradskog vijeća Zavidovići a radovi na sanaciji klizišta i saobraćajnice već bi bili završeni.

Grad Zavidovići, u skladu sa važećim zakonskim propisima, nastavlja s aktivnostima utvrđivanja javnog interesa putem Gradskog vijeća i eksproprijacije zemljišta putem nadležne Gradske službe. Nakon okončanja ove procedure, u zakonskim rokovima, pristupit će se radovima.

Gradonačelnik Hašim Mujanović naglašava da Gradska uprava čini sve da se sanacija klizišta okonča što prije a razumijevajući situaciju u kojoj se nalaze mještani naselja Uljići, zamoljava ih za strpljenje do konačne sanacije klizišta i prekida obustave saobraćaja na ovoj dionici uljićkog puta.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Javni poziv: Podsticaji samozapošljavanja za pripadnike branilačke populacije ZDK za 2024. godinu

Javni poziv za dodjelu podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije...

Javni poziv: Podsticaji zapošljavanja pripadnika branilačke populacije ZDK u pravnim licima za 2024. godinu

Javni poziv za dodjelu podsticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije Zeničko-dobojskog...

Doboj Jug: Obavještenje o dodjeli novčanih sredstava: za pomoć u stambenom zbrinjavanju branilaca i njihovih porodica

Obavještavaju se branioci i članovi njihovih porodica koji imaju...

JU OŠ „Rešad Kadić“ Tešanj raspisuje ponovni javni konkurs za upis polaznika

Na osnovu člana 24. Zakona o obrazovanju odraslih („Službene...