Premijer Bašić na promociji diplomanata UNZE: Unapređivanje uslova za studiranje opredjeljenje Vlade ZDK

/

Univerzitet u Zenici promovirao je danas u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici 362 diplomanta, 37 magistara struke te 13 doktora nauka.

UNZE je osnovan je u oktobru 2000. godine, a danas ima više od 4.000 studenata na osam fakulteta, na kojima je moguće studirati na 35 studijskih programa I i II ciklusa te 10 studijskih programa III ciklusa (doktorski).

Čestitke diplomantima uputio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić rekavši da je ovo veliki dan za diplomante, profesore, porodice, ali i Univerzitet u Zenici.

-Znam da nije bilo lako doći do diplome, jer je potrebno dosta učenja, truda, rada i odricanja, ali ste uspješno prešli ovu etapu u životu i na tome vam čestitam. Postajete akademski građani, a naš Zeničko-dobojski kanton je bogatiji za nove stručnjake svih struka – rekao je na svečanosti premijer ZDK.

Naglasio je da je politika Vlade ZDK-a da prati potrebe tržišta rada, pa je tako posljednjih godina uveden niz novih atraktivnih studijskih programa na svim fakultetima.

-Želimo omogućiti mladima da potrebne kvalifikacije i znanja stiču na našem univerzitetu, školarine su među najnižima u okruženju, svima koji ispunjavaju uslove dajemo stipendije, a studentima koji žive u studentskim domovima plaćamo smještaj i ishranu. Za ovu namjenu godišnje izdvajamo preko 5 miliona maraka. To je naš doprinos vašem obrazovanju i podrška vama i vašim roditeljima – rekao je.

Naglasio je da je opredjeljenje Vlade kontinuirano unapređivanje uslova za studiranje na UNZE.

-Projektom energetske efikasnosti obuhvatili smo i Univerzitet u Zenici, a ove godine smo napravili i najveći iskorak u kadrovskom jačanju našeg Univerziteta. Omogućili smo zapošljavanje preko 30 novih asistenata, koji imaju mogućnost da napreduju u viša zvanja, čime stvaramo osnov za jačanje nastavne baze u budućnosti – rekao je premijer ZDK.

Svečanosti su, osim zvaničnika iz ZDK-a prisustvovali i ambasadori Indonezije u BiH Roem Kono, Palestine Rezak Namoura, te predstavnici još nekoliko ambasada.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nasilna smrt I.A. u prostorijama Policijske uprave: Sprovedena obdukcija, uhapšena jedna osoba

Dana 17.06.2024. godine u prosekturi Kantonalne bolnice Zenica po...

MUP ZDK: Pretresi automobila i zapljene droga u Visokom, Tešnju, Doboju Jug i Žepču!

MUP ZDK izveo je opsežnu akciju usmjerenu protiv nezakonite...

Osiguran novac za izradu projekta nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prvi rebalans budžeta tog...

Novi Šeher: Tamo gdje se hrabro prkosi poplavama i mijenja budućnost

Građani ovog mjesta, uz podršku Kantonalne uprave Civilne zaštite,...