Uklonite kamenac iz WC šolje uz sastojak koji košta 2,50 KM

/

Kamenac je nažalost nešto što se ne može izbjeći kada je u pitanju voda, a kupaonice su utočište za kamenac – posebno WC školjka.

Ljubitelji čišćenja podijelili su svoje najbolje savjete za uklanjanje ove “tvrde” nakupine, ali to ne uključuje korištenje sode bikarbone ili bijelog octa.

Kamenac je suhi kalcijev karbonat koji nastaje vodom zasićenom kredom i vapnencem. Kišnica kupi minerale putujući kroz meke stijene.

Tako voda iz česme postaje ono što je poznato kao “tvrda” voda i uzrokuje mrlje – osobito u zahodima. Kamenac je izuzetno štetan za sanitarnu opremu.

Ne samo da kvari izgled kupaonice, već i začepljuje cijevi, stoga je pametno što prije ukloniti kamenac kako biste spriječili ozbiljniju štetu u kućanstvu.

Neki od ovih trikova podijeljeni su na Facebook stranici Mrs Hinch Cleaning tips. Jedna korisnica je potaknula raspravu kako bi dobila savjet kako se riješiti kamenca iz WC-a, piše Jutarnji.hr.

Belinda Foley je rekla: “Preko noći dodajte Colu u WC školjki, ali je ne puštajte do jutra.”

Drugi je komentirao: “Veliku bocu Cole, izlijte u WC i ostavite najmanje 24 sata. Bilo koja Cola će poslužiti”, dok je treći rekao: “Ulijte litru cole u WC i ostavite preko noći. Otkrio sam da djeluje bolje od sode bikarbone i bijelog sirćeta.”

Sličan prijedlog ispod objave glasio je:

“Stavite cijelu bocu kole u WC školjku i ostavite je da odstoji preko noći ili barem dobrih nekoliko sati. Učinio sam to sa svojom WC školjkom koja je bila prekrivena čvrstim kamencem i sve su mrlje nestale do jutra bez ribanja.”

Prema stručnjacima, Cola zapravo sadrži tri kiseline – limunsku, vinsku i fosfornu. Svaka od kiselina pomaže u uklanjanju uobičajenih naslaga kao što je kamenac. Iznenađujuće, ali Cola može sadržavati više fosforne kiseline od mnogih sprejeva za čišćenje. Ne samo da je to jeftina metoda, jer boca Cole košta oko 2,50 KM, već je i brza i laka.

Ovo gazirano piće također može ukloniti kamenac s drugih kućanskih površina kao što su tuševi, česme i kuhala za vodu.

Još jedna obožavateljica gospođe Hinch predložila je korištenje soka od limuna za uklanjanje svih znakova kamenca sa zahoda bez potrebe za ribanjem. U objavi stoji:

“Prelijte svoju WC školjku sokom od limuna. Očistio nam je WC bez ribanja.”

Izvor: Radiosarajevo

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...