Odgovor na anketu: Da li parkovi u Tešnju imaju dovoljno sadržaja za malu djecu?

/

U danima vikenda na Facebook profilu ZOS radija, objavljeno je anketno pitanje: “Da li parkovi u Tešnju imaju dovoljno sadržaja za malu djecu?”

Anketa je nastala na zahtjev majki koje su nam slale poruke, jer nemaju gdje djecu odvesti da se igraju. Anketa je pokazala veliko nezadovoljstvo građana kada je sadržaj za djecu u pitanju.

“Kojih sadržaja? Pa zar još neko na to misli? Ali ima i roditelja kojima je svejedno, tako da smo svi skupa krivi, a ispaštaju mali I nedužni…”; “Ja ne znam da igdje u okolini ima zanimljiv sadržaj za djecu. Možda neki mali parkić sa ljuljačkom, klackalicama i po jedna kućica sa toboganom.  Mi djecu vodimo u Tuzlu u Zoo Bingo, jer je to najbliže mjesto sa dosta sadržaja. Bilo bi divno kad bi neko uradio neki zanimljiv sadržaj, gdje bi se djeca zabavila, a i odrasli da imaju gdje sjest i paziti na njih.”; “Da pogotovo Jelah kod osnovne skole 1. Mart. Samo čekam kada će me iz škole nazvati i reci da se dijete povrijedilo. Onaj park je užas, a sva ga djeca koriste iako jadni ni na ljuljačku ne mogu sjesti, a kamoli sta drugo. Tešanj, jedino Krndija spašava po tom pitanju, a ostalo, nemam riječi.”, samo su neki od odgovora na anketno pitanje.

U Tešnju postoji nekoliko manjih parkova, sa nekoliko klupa, dvije do tri klackalice, ljuljačke, gdje u danima vikenda kada su mnoga djeca van kuća i stanova ne mogu naći svoje mjesto.

S druge strane dok jedni kritikuju vlast, drugi krive građane, koji dopuštaju starijoj i većoj djeci, srednjoškolcima, da koriste klackalice i ljuljačke namjenjene za manju djecu, u već postojećim parkovima, poput onih u Dolcu i kod O.Š. “Huso Hodžić”. Ono na šta još građani sugerišu vlastima, jeste nedovoljnu osvjetljenost igrališta i parkova u večernjim satima, gdje je pojačan rast kriminaliteta. Rezultat toga je vandalizam i dodatno uništenje dječijeg igrališta, a jedno od takvih koje su uništili vandali jeste ono na Krndiji, kada su pokidane i odlijepljene antistresne podloge.

Početkom jula ove godine izvršena je ponovna sanacija i uređivanje dječijeg igrališta na Krndiji kada se oglasila i Općina Tešanj, te zamolila građane da prijave svako oštećivanje društvene imovine, a tada su najavili i da će se na tom prostoru postaviti video nadzor.

“U toku je sanacija antistresne podloge na dječijem igralištu Krndija koju provodi Općina Tešanj. Sanacija se vrši lijepljenjem i tiplanjem iste za betonsku podlogu. U narednom periodu ćemo tražiti najpovoljniju mogućnost za popravku instaliranog mobilijara. Evidentno je da je većina nastalih oštećenja učinjena namjerno od strane za sada nepoznatih osoba. Molimo građane da, u slučaju ako primjete namjerno oštećenje društvene imovine, istog momenta to prijave Općini Tešanj i policiji kako bi spriječili eventualna buduća oštećenja”, napisano je tom prilikom na Facebook stranici Općine Tešanj.

Nadamo se da će u budućnosti, park kod O.Š. Huso Hodžić imati rasvjetu i dodatne sadržaje koji će zadovoljiti potrebe djece i roditelja koji stanuju u tom području.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Podijeljeni interesi: SDA u Općoj bolnici Tešanj osujetila kadrovsko rješenja stranke NAPRIJED

Na nedavnoj sjednici Upravnog odbora JU Opće Bolnice Tešanj,...

Firma Kalim profil prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

Firma Artizan Company prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

PUTNIKOVO BRDO-MEDAKOVO: Gradi se dionica vrijedna više od 300 miliona KM

Izgradnja dionice duge 8,5 kilometara Putnikovo Brdo – Medakovo...