Češki mediji objavili priču o mladiću iz Fojnice koji zbog rijetkog oboljenja pije i do 27 litara vode dnevno

/

Češki internetski portal iDnes prenio je danas priču o Marinu Čuturiću iz Fojnice, koji zbog rijetkog poremećaja rada hipofize dnevno pije i do 27 litara vode, jer bi inače njegovo tijelo dehidriralo.

“Čaša nije dovoljna. Mladić iz Bosne popije 27 litara vode dnevno zbog bolesti” naslov je teksta o 26-godišnjem mladiću.

“Mladi Bosanac dnevno popije do 27 litara tečnosti zbog rijetke bolesti koja remeti upravljanje vodom u tijelu. Sa sobom uvijek ima nekoliko flaša vode koja je za njega bukvalno izvor života. Ako bi prestao da pije, njegovo tijelo bi odmah postalo dehidrirano. Ovo javlja bosanskohercegovačko izdanje Anadolu Agency.” pišu češki mediji.

Inače priču o Marinu Čuturiću iz Fojnice objavila je Anadolija.

marinova dijagnoza je dijabetes insipidus, poremećaj pri kojem nedovoljna razina antidiuretskog hormona uzrokuje prekomjernu žeđ (polidipsija) i prekomjerno stvaranje vrlo razrijeđene mokraće, javlja agencija Anadolija.

Ovaj poremećaj imaju samo četiri osobe u svijetu.

Marin je veseli mladić koji je zaposlen, bavi se sportom, planinari, vozi motocikl…Gdje god da krene uz sebe ima nekoliko flaša vode. Kako je kazao u razgovoru za Anadoliju, ona mu je izvor života.

Printscreen

Kao beba je pio oko 800 mililitara na dan.

“Ali kako sam rastao tako se povećavala i količina vode koju sam unosio u organizam. Ako ne unesem dovoljnu količinu vode, dobijem povišenu temperaturu, nesvijesti mi se…Isto stanje kao kad čovjek dehidrira”, pojasnio je Marin.

Kako je kazao, jednom je imao situaciju da je dehidrirao.

“Prevrnuli smo se s autom u šumi. Nismo računali na to da ćemo se prevrnuti, ali čim sam izašao iz šume nadoknadio sam vodu”, naveo je Marin.

Svi u njegovom rodnom mjestu ga poznaju i čim ga vide u objektu donose mu veliku količinu vode.

“Problem mi stvara kada putujem autobusom. Često idem u toalet i onda me svi putnici moraju čekati. Vodu djelimično mogu zamijeniti sokovi. Međutim, sva tekućina koja ima zaslađivače mi ponovo traži vodu”, rekao je Marin.

Bubrezi su mu zbog velike količine vode u povećanom procesu rada.

“Zbog velike količine vode, slabi funkcija bubrega. Doktor mi je rekao da se i sa takvom radom bubrega može dugo živjeti. Međutim, preporučuje se da kada sam žedan popijem čašu vode, a ne 1,5 litar, ali to je jače od mene. Čaša mi nije dovoljna. Tokom noći se budim svaka dva sata”, rekao je Marin, prenosi BUKA. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...