U susret obilježavanju 30 godina od oslobođenja doline Gostovića

/

Početkom ratnih dejstava 1992. godine u dolini Gostovića na udaru su bila bošnjačka naselja.

Dojučerašnje komšije s kojima su Bošnjaci živjeli u slozi, bratstvu i jedinstvu, odlučili su zauzeti sela Bošnjaka a mještane ovih sela pobiti, porobiti i protjerati. S druge strane, slabo naoružani, oskudno odjeveni i slabo obučeni stanovnici naselja Kučice, Sinanovići, Lijevča, Bajvati, Borovnica i Mahoje pružili su žestok otpor protivniku i spriječili njegovo napredovanje i zauzimanje ovih naselja.

U periodu očuvanja svojih života, života svojih porodica i imovine naši borci bili su u potpunom okruženju i bez adekvatne komunikacije sa drugim jedinicama. Otpor je trajao sve do 04.12.1992. godine kada su neustrašivi pripadnici časne Armije Republike Bosne i Hercegovine krenuli u protjerivanje neprijateljske vojske, te su potpuno ovladali dolinom Gostovića.

Dolina Gostovića je najveća oslobođena teritorija 1992. godine u Bosni i Hercegovini. Prostor doline Gostovića je posebno čudo bosanskog otpora. Oslobađanjem ove teritoritorije Zavidovići su se povezali sa drugim slobodnim teritorijama, a time je omogućen lakši protok ljudi, hrane i potrebnog naoružanja za nastavak odbrane našeg grada.

U organizaciji UG Herc – „Park prijateljstva Bajvati“ u periodu od 02.12.2022. godine do 04.12.2022. godine bit će obilježena 30. godišnjica od oslobađanja doline Gostovića, uz saglasnost četiri mjesne zajednice koje gravitiraju dolini Gostovića, Komisije za pitanja boraca i tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i uz saglasnost Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja. Pripremljen je bogat sadržaj u znak sjećanja na herojsku i časnu odbranu ovog dijela Zavidovića. Vrlo je važno prisustvovati obilježavanju, prisjetiti se ovog perioda iz bliske nam prošlosti i odati počast najvrijednijim sinovima Zavidovića i Bosne i Heregovine koji su za našu slobodu, u kojoj danas uživamo, dali najvrijednije što su imali a to su njihovi životi.

„Čestitam pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine koji su branili i odbranili dolinu Gostovića, a da pri tome nisu činili zločine nad ženama, djecom, starim i iznemoglim. Pokazali su kako se ujedinjeni oko zajedničke vrijednosti možemo izboriti i odbraniti naš grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Borba za Bosnu i Hercegovinu nikada nije prestala. U trenucima kada neprijatelji nasrću na nas i našu državu veoma je važno da budemo ujedinjeni i spremni da mudro odgovorimo na njihove nasrtaje. Poginuli borci i šehidi zadužili su nas svojom žrtvom da se predano i odgovorno brinemo za Bosnu i Hercegovinu. Obećajemo im da hoćemo. Neka im je vječni rahmet“, kazao je Gradonačelnik Hašim Mujanović.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Mješovita srednja škola Tešanj prva na Kantonalnom takmičenju iz informatike

Učenici MSŠ iz Tešnja učestovali su na Kantonalnom takmičenju...

Firma H&HMT Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj " Jedan...

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...