U susret obilježavanju 30 godina od oslobođenja doline Gostovića

/

Početkom ratnih dejstava 1992. godine u dolini Gostovića na udaru su bila bošnjačka naselja.

Dojučerašnje komšije s kojima su Bošnjaci živjeli u slozi, bratstvu i jedinstvu, odlučili su zauzeti sela Bošnjaka a mještane ovih sela pobiti, porobiti i protjerati. S druge strane, slabo naoružani, oskudno odjeveni i slabo obučeni stanovnici naselja Kučice, Sinanovići, Lijevča, Bajvati, Borovnica i Mahoje pružili su žestok otpor protivniku i spriječili njegovo napredovanje i zauzimanje ovih naselja.

U periodu očuvanja svojih života, života svojih porodica i imovine naši borci bili su u potpunom okruženju i bez adekvatne komunikacije sa drugim jedinicama. Otpor je trajao sve do 04.12.1992. godine kada su neustrašivi pripadnici časne Armije Republike Bosne i Hercegovine krenuli u protjerivanje neprijateljske vojske, te su potpuno ovladali dolinom Gostovića.

Dolina Gostovića je najveća oslobođena teritorija 1992. godine u Bosni i Hercegovini. Prostor doline Gostovića je posebno čudo bosanskog otpora. Oslobađanjem ove teritoritorije Zavidovići su se povezali sa drugim slobodnim teritorijama, a time je omogućen lakši protok ljudi, hrane i potrebnog naoružanja za nastavak odbrane našeg grada.

U organizaciji UG Herc – „Park prijateljstva Bajvati“ u periodu od 02.12.2022. godine do 04.12.2022. godine bit će obilježena 30. godišnjica od oslobađanja doline Gostovića, uz saglasnost četiri mjesne zajednice koje gravitiraju dolini Gostovića, Komisije za pitanja boraca i tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i uz saglasnost Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja. Pripremljen je bogat sadržaj u znak sjećanja na herojsku i časnu odbranu ovog dijela Zavidovića. Vrlo je važno prisustvovati obilježavanju, prisjetiti se ovog perioda iz bliske nam prošlosti i odati počast najvrijednijim sinovima Zavidovića i Bosne i Heregovine koji su za našu slobodu, u kojoj danas uživamo, dali najvrijednije što su imali a to su njihovi životi.

„Čestitam pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine koji su branili i odbranili dolinu Gostovića, a da pri tome nisu činili zločine nad ženama, djecom, starim i iznemoglim. Pokazali su kako se ujedinjeni oko zajedničke vrijednosti možemo izboriti i odbraniti naš grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Borba za Bosnu i Hercegovinu nikada nije prestala. U trenucima kada neprijatelji nasrću na nas i našu državu veoma je važno da budemo ujedinjeni i spremni da mudro odgovorimo na njihove nasrtaje. Poginuli borci i šehidi zadužili su nas svojom žrtvom da se predano i odgovorno brinemo za Bosnu i Hercegovinu. Obećajemo im da hoćemo. Neka im je vječni rahmet“, kazao je Gradonačelnik Hašim Mujanović.

Povezani postovi

Općina Doboj Jug izdala upozorenje

Općina Doboj Jug objavila je saopćenje koje prenosimo u...

Preminuo Šišić Adem, ugledni privrednik iz Tešnja

U utorak , 28.03.2023.gododine zauvijek nas je napustio ugledni...

Tešnjak Hasan Handžić kandidat za federalnog ministra

HDZ i stranke Osmorke su prošle sedmice u Mostaru...

Osumljičen B.B. iz Usore: Uz pomoć video-nadzora u Tesliću rasvijetljeno osam krivičnih djela

Policijski službenici Policijske stanice Teslić, radeći na rasvjetljavanju krivičnih...