HDZ BiH ne ulazi u Vladu ZDK: DF ostaje dio koalicije

/

Šest stranaka nije postiglo saglasnost da u Vladu Zeničko-dobojskog kantona uđe HDZ BiH bez obzira na tvrdnje predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića da je HDZ njihov partner i da “je DF ponuđeno ali da su sami napravili izbor”.

”Koalicija šest stranaka u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona uvažila je stav Demokratske fronte te na sinoćnjem sastanku u prostorijama Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, nije priključila i hrvatske stranke okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice BiH”, izjavio je Feni potpredsjednik BHI-KF Kenan Uzunović.

”Nije bilo potrebnog stranačkog konsenzusa oko ulaska HDZ-a u koaliciju i mi u postupak imenovanja Vlade ZDK idemo sa strankama s kojima smo potpisali koalicijski sporazum, među kojima je i DF. Sjednica Skupštine ZDK-a na kojoj će biti imenovana Vlada, trebala bi da bude održana 21. ili 24. decembra. Ostalo je da u narednih dan-dva stranke dostave svoje prijedloge za ministarske pozicije, kako bi mandatarka Amra Mehmedić mogla s kandidatima održati sastanak”, istaknuo je Uzunović.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine i povjerenik Kantonalnog odbora DF-a za ZDK Goran Bulajić ističe da je on već potpisao zahtjev za pokretanje procedure izbora mandatarke i Vlade ZDK te da to isto trebaju učiniti i predsjedavajući Goran Kovačević (Narod i pravda) te druga zamjenica Behija Kulović (Naša stranka).

Cilj je da se sjednica Skupštine ZDK održi do 24. decembra kako bi se uvažile vjerske potrebe zastupnika i budućih ministara koji obilježavaju katolički Božić.

Tako će novu Vladu ZDK-a činiti ministri BHI-KF, Socijaldemokratske partije BiH, NiP-a, koalicije DF/GS, Narodni evropski savez i NS-a.

”Ja sam već ispunio svoju obvezu te potpisao zahtjev za pokretanje procedure za sazivanje sjednice SZDK te izbor nove Vlade ZDK. Ostalo je još da definiramo kandidate za ministarstva, a već znamo da će biti problema s imenovanjem, kako to Ustav ZDK-a nalaže, po dva ministra iz reda Hrvata i Srba. Mada su neki bili zainteresirani, pokazalo se da, ipak, nemaju svi želju da budu ministri. Tražit ćemo najbolje kandidate pa, stoga može doći do zamjene ministarstava između stranaka”, navodi Bulajić.

Raspodjela ministarstava Prema početnim projekcijama, mada Bulajić napominje da može doći do izmjena, stranačkim dogovorom BHI-KF koja rukovodi koalicijom pripada pozicija mandatarke (Amra Mehmedić iz Zenice) i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (predložen Vinko Marić iz Žepča). Tri bi ministarstva trebala pripasti SDP-u BiH (Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Ministarstvo unutrašnjih poslova te Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta), po dva će ministarstva dobiti NES (Ministarstvo za gospodarstvo i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice) i koalicija DF/GS (Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo finansija), dok će kadar NiP-a rukovoditi Ministarstvom zdravstva, a Naše stranke Ministarstvom pravosuđa i uprave, piše NAP. 

Povezani postovi

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...