BiH među evropskim državama u kojima se najmanje troši na kupovinu knjiga

/

Bosna i Hercegovina je među evropskim državama čiji stanovnici najmanje troše na kupovinu knjiga. To je slučaj i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji, Grčkoj i Kipru.

UNESCO je 1995. godine proglasio Svjetski dan knjige koji se obilježava svakog 23. aprila, ali se u pojedinim državama obilježava svakog 2. marta, kao što je to slučaj u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Ovaj dan je na godišnjicu smrti svjetski značajnih književnika Williama Shakespearea, Miguela Cervantesa i Inca Garcilasa de la Vege. Prvenstveno je cilj je da se obilježavanjem ovog dana djeca podstaknu na čitanje.

Da bi se ostvario taj cilj, u Velikoj Britaniji se povodom Svjetskog dana knjige prodaju knjige za jednu funtu (2,20 KM). Tako je 2020. u ovoj državi prodato više od milion knjiga koje su koštale po jednu funtu.

Smatra se da je cjenovna pristupačnost knjiga ključna za povećanje njihove prodaje. Čitanje iz zadovoljstva u Velikoj Britaniji i i Irskoj je na najnižoj razini od 2005. Manje od polovine ili 47,8 posto djece od devet do 18 godina uživa u čitanju.

Kako je objavio Euronews, ovo pokazuje da je cjenovna pristupačnost ključna. Svako sedmo dijete je istaklo da je na Svjetski dan knjige kupilo svoju prvu knjigu koja je koštala jednu funtu.

Ekonomska nejednakost, koja djeci knjige čini još nepristupačnijima, povećala se tokom pandemije koronavirusa. S obzirom na to da su mnoga djeca tokom pandemije bila izvan škole, nisu uopće imala pristup novim knjigama.

Koliko Evropljani troše na knjige

Evropljani su 2021. u prosjeku na kupovinu novina, knjiga ili kancelarijskog materijala trošili 1,1 posto od ukupnog prihoda. Taj prosjek je od 2019., kada je Velika Britanija istupila iz Evropske unije, porastao sa 1,0 posto. Britanci su do izlaska iz EU na kupovinu knjiga u prosjeku trošili 0,9 posto od prihoda.

Slovaci su ti koji u odnosu na ostale nacije Unije najviše troše na kupovinu knjiga i to je slučaj u proteklih pet godina. U prosjeku izdvajaju 1,9 posto prihoda, a ranije je to iznosilo 2,1 posto. Slijedi ih Hrvati, Nijemci, Estonci, Latvijci i Islanđani koji u prosjeku troše 1,2 posto prihoda.

Najmanje na kupovinu knjiga troši se u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumuniji, Grčkoj (u prosjeku 0,5 posto u svakoj od navedenih država), Kipru (0,4 posto) i Sjevernoj Makedoniji (0,1 posto).

Prethodno istaknuti podaci su podaci Evropskog statističkog ureda (Eurostat).

Ko najviše čita

Prema istraživanju provedenom od 2008. do 2015. u 18 evropskih država, Estonci najviše čitaju. Stanovnici ove zemlje u dobi od 20 do 74 godine u prosjeku svaki dan čitaju 13 minuta. U Finskoj, Poljskoj i Mađarskoj taj prosjek je 10 minuta. Najmanje čitaju Austrijanci, Italijani i Rumuni (u prosjeku po pet minuta dnevno) i Francuzi (u prosjeku dvije minute dnevno).

Najviše onih koji čitaju knjige je u Finskoj (16,8 posto), a slijede Poljska, Estonija, Grčka i Luksemburg. Najmanje ih je u Francuskoj (2,6 posto), prenosi Euronews.

Bosna i Hercegovina nije bila obuhvaćena istraživanjem.

Izvor: Klix

Povezani postovi

Održan 12. tradicionalni iftar u organizaciji Udruženja privrednika ”Biznis Centar” Jelah-Tešanj

Večeras u prelijepom ambijentu Grande Intermezzo-a održan je tradicionalni, dvanaesti ...

Firma MFC Sarajevo prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

Mladi fizičar iz BiH primljen na doktorske studije u Americi, i to kao najbolji

Dino Škrgić, student četvrte godine na Odsjeku za fiziku...