Vrijeme “ludih” tarifa je iza nas: Cijene struje ostaju iste!

/

Osim što je direktno pogodilo građane, pogotovo one koji troše više od 1.500 kilovata mjesečno, poskupljenje struje u RS izazvalo je i lančanu reakciju, pa se, naprimjer, rastom troškova za električnu energiju pravdaju i poskupljenja vode iz banjalučkog „Vodovoda“.

Prodaja viška

Za to vrijeme u FBiH nije bilo povećanja cijena struje, a razlika između proizvodne i prodajne cijene za domaćinstva finansirala se prodajom viškova struje na inozemnom tržištu po višestruko višim cijenama.

Prema informacijama iz “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” (EPBiH), rasta cijena električne energije neće biti do daljnjeg.

– Stanje je stabilno, proizvodnja se odvija planiranom dinamikom, a tržište se polako stabilizira. Vrijeme “ludih” cijena je iza nas, tako da poskupljenja neće biti – kazao nam je direktor EPBiH Admir Andelija.

Skuplje gorivo

Građani tako, barem kada je o struji riječ, mogu odahnuti, jer poznato je da je svaki događaj u svijetu, a i kod nas – od pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini, do rasta cijena goriva i plina i inflacije u svijetu – do sada služio za poskupljenja.

S druge strane, iako se situacija na tržištu energenata postepeno stabilizirala, nema naznaka pada cijena, barem ne tako brzo i drastično kako su svojevremeno rasle.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

BiH: Oko 50 posto mladih nakon stručnog osposobljavanja odlazi u inostranstvo

Bosna i Hercegovina se ubraja u demografski najugroženije države...

Naša država zauzela neslavno prvo mjesto: BiH ima najzagađeniji zrak u Evropi

Bosna i Hercegovina zauzela je nezavidno prvo mjesto kada...

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...

Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva...