Ogrešević kao Trojanski konj SDA

/

Predizborna kuloarska nagađanja da su se Nermin Ogrešević i Bakir Izetbegović bili dogovorili o postizbornom savezu, u proteklih šest mjeseci potvrdila su se kao istinita već nekoliko puta.

Ogrešević i čudna družina krajiških islamista, hercegovačkih izbornih kradljivaca i “novih generacija” iz Sarajeva, od početka priče o formiranju državne, federalne i kantonalnih vlasti bez SDA svako malo ubacuju klipove u točak koji guraju Trojka, odnosno SDP, NiP i Naša stranka.

Nezajažljivi apetit za foteljama

Najprije je NES, uz podršku Stranke za BiH, navodno zbog viših ciljeva i principa, ostao izvan parlamentarne većine na državnom nivou. U pozadini svega, međutim, bila je nezajažljiva glad za pozicijama, a ne nekakav uzvišeni stepen patriotizma radikaliziranih otpadnika od SDA koju je tada, prije petnaestak godina, vodio, za njihove pojmove previše sekularizirani i umjereni rahmetli Sulejman Tihić.

Zatim je došla prevara kod glasanja za delegate u državnom Domu naroda. NES je progurao svog i SBiH-ovog delegata, iako je džentlmenski dogovor unutar Osmorke bio da mjesta bošnjačkog i hrvatskog delegata u Domu naroda BiH dobiju kandidati SDP-a.

Bestidna trgovina i mentalitet političke sjecikese vodili su NES i kod raspodjele ministarstava u Vladi Federacije BiH. Iako im prema broju zastupnika u Federalnom parlamentu to ne pripada, dobili su dva ministarstva, a prijedlogom da poznati i dokazani izborni kradljivac Anel Kljako bude na čelu Ministarstva trgovine, još jednom su demonstrirali hronično odsustvo bilo kakvog, ne samo političkog, nego i osobnog morala.

Strah od Šmitovog rješenja

Najnoviju političku akrobaciju, u čijoj pozadini je namjera unošenja dodatne smutnje, NES, uz podršku Stranke za BiH, izvodi sazivanjem odvojenih sastanaka sa SDA, strankama Trojke, te HDZ-om i ostalim relevantnim hrvatskim strankama.

Navodno, u cajtnotu žele dogovoriti izmjene Ustava FBiH, a sve kako bi izbjegli očekivanu intervenciju Visokog predstavnika Kristijana Šmita u narednih 15 dana.

Pritom, kao da ne postoji već potpisani koalicioni sporazum Osmorke i HDZ-a o formiranju federalne Vlade, i kao da SDA, preko potpredsjednika FBiH Refika Lende, zbog sebičnih političkih i korupcionaških ekonomskih interesa još od oktobra ne blokira demokrstsko pravo većine u oba doma Federalnog parlamenta da izabere novu Vladu i dokine osmogodišnje stolovanje osuđenog federalnog premijera, miljenika dinastije i bračnog para Izetbegović, Fadila Novalića.

Ko je ojačao Milorada Dodika

Ogrešević, istovremeno, drsko drži lekcije Trojki da je navodno naivna i nedovoljno oštra prema secesionističkim namjerama Milorada Dodika, iako dobro zna da je takvog Dodika, kao koalicionog partnera, nabildala i ojačala visedecenijska korumpirana i kriminalna vlast u kojoj je vodeću ulogu imala SDA, sa svojim satelitom Demokratskom frontom.

Nije mali broj onih koji u svemu što u posljednih pola godine rade Ogrešević i NES prepoznaju ulogu klasičnog Trojanskog konja u redovima Osmorke. Formiranje koalicione vlasti NES-a i SDA u Unsko-sanskom kantonu bilo je više od išareta šta su želje i na koju stranu vuče srce Nermina Ogreševića, Rifeta Hozanovića i ostatka ekipe.

Otuda i nemalo podozrenje koje od početka postoji prema njima unutar Osmorke. Podozrenje koje u zatvorenim krugovima već kulminira u pravcu zatvaranja vrata i izbacivanja NES-a iz svih kombinacija za novu Vladu FBiH.

U tome je, naravno, veoma važna uloga Stranke za BiH, njena prevagujuća četiri federalna zastupnika i njenog lidera Semira Efendića. Zasada njegovo partnerstvo sa Ogreševićem izgleda nepoljuljano, ali pošto su u politici samo interesi vječni, nije nezamisliva situacija u kojoj će se Efendić na kraju, vođen pragmatičnim prednostima i dobicima, definitivno približiti Trojki i okrenuti leđa nepouzdanom Ogreševiću i njegovom prevrtljivom NES-u, piše Avaz. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Poznati nosioci lista političkih stranaka za lokalne izbore u Tešnju

Kako se približavaju rokovi za predaju lista tako i...

SNAGA NARODA Tešanj raste: Mladi Omer Unkić novo pojačanje stranke

SNAGA NARODA  Tešanj s ponosom objavljuje da je mladi...

ADIL HALILOVIĆ IMENOVAN U PREDSJEDNIŠTVO SNAGE NARODA BIH

Adil Halilović društveno-politički aktivista i odnedavno predsjednik OO SNAGA...

Promjene na čelu stranaka: Amil Buljubašić umjesto Idhama Kruške predsjednik OO Naša stranka Tešanj

Dosadašnji predsjednik OO NAŠA STRANKA Tešanj Idham Kruško je...