Tajna je u agdi: Recept za najsočnije ružice s orasima koje svima uspijevaju

/

Danas vam donosimo recept za bajramsku poslasticu – ružicu! Ružica je, pored baklave, nezaobilazna na našoj bajramskoj trpezi. A kako se bajram bliži, možda se odlučite i za ovaj recept.

Sastojci:

  • 1 kg jufki za baklavu
  • 1,1 kg šećera
  • Veći limun
  • 250 gr putera
  • 100 ml ulja
  • 900 grama oraha

Priprema:

Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna.

Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati. Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.

Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera.

Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja…

Zamotate u rolnu i sječete na kolačiće.

Poredate u tepsiju (nije loše namazati tepsiju ostacima putera sa omota koji ste iskoristili za gore navedenu smjesu), i stavite u rernu prvo desetak minuta na 190 stepeni.

Zatim pečete 45 minuta na 150 stepeni – ako je potrebno, može i više, samo je morate stalno nagledati.

Ružice izvadite, pa pospete agdom. Važna napomena – agda treba biti hladna.

Pustite ih da malo “odstoje” i počastite se, piše Radio Sarajevo. 

 

spot_img

Povezani postovi

Zašto se jabuke sjaje? Nećete vjerovati kad vidite o čemu je riječ

Uberite jabuku sa stabla, malo je obrišite i zasjat...

Ovih 17 faktora mogu predvidjeti moždani udar

Stope moždanog udara rastu, a više od pola miliona...

Kako da jednostavno očistite peglu? Odličan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak

Mnoge domaćice će se složiti da je od peglanja...

Ideja za ručak: Uz rižu ili pire krompir napravite ukusni i sočni gulaš

Gulaš je jelo koje zauzima posebno mjesto u tradiciji...