Firma koja proizvodi oružje zadužena za umjetnički i scenski program u Jasenovcu

/

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske dobilo je od entitetske Glavne službe za reviziju mišljenje sa rezervom na finansijske ali i izvještaje o usklađenosti za 2022. godinu. Razloga je više, a značajan dio odnosi se na kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH.

– Za dio nabavki roba i usluga koji se odnosi na nabavku usluga Obilježavanja značajnih istorijskih događaja nije primijenjen odgovarajući postupak, a za dio nabavki različitih aplikacija za vođenje evidencija za potrebe Resora boračko-invalidske zaštite izvršeno je dijeljenje nabavki, što nije u skladu sa članom 6. i 15. stav (6) Zakona o javnim nabavkama – navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori upozoravaju da su nabavke u iznosu od čak 361.205 KM izvršene bez provođenja zakonom utvrđenih procedura od čega se 318.022 KM odnosi na nabavku usluga Obilježavanja značajnih istorijskih događaja, a 43.183 KM na nabavku goriva, piše Fokus. 

Naime, Ministarstvo je Planom javnih nabavki za 2022. godinu planiralo provođenje ukupno 25 postupaka javnih nabavki procijenjene vrijednosti od 1.198.500 KM bez PDV-a. Planirana je nabavka radova za 69.000 KM, roba za 142.000 KM i usluga za 987.500 KM. U toku godine provedena su 22 postupka, a revizijom je obuhvaćeno njih 15 na koje otpada oko 91 posto ukupno realizovanih nabavki.

Za nabavku usluga obilježavanja značajnih istorijskih događaja, ukupno 26 događaja u 2022. godini, Ministarstvo je ugovor sa dobavljačem zaključilo 28. aprila te godine. Radilo se o realizaciji umjetničkih i scensko-tehničkih usluga, za koje je plaćeno 60.000 KM bez PDV-a.

Na Portalu javnih nabavki pronašli smo da je ove poslove dobila firma VPM iz Banja Luke, čiji je direktor Draško Višić. Prema istom izvoru, glavna djelatnost ove firme, koja je dobila poslove umjetničkih i scensko-tehničkih usluga, je „Proizvodnja oružja i municije“.

U obavještenju o dodjeli ugovora navodi se da je ova firma, jednim od lotova, dobila poslove tehničke podrške na obilježavanju „Dana sjećanja na žrtve ustašnog zločina -genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac“. Preciznije, bili su zaduženi za postavljanje velike bine i scenografije, te razglasa, velikog agregata i led displeja, te angažiranje glumca, hora i voditelja programa. Također, bili su tehnička podrška i obilježavanju Dana stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gdje im je zadatak bio izrada postolja od metalnog lima za polaganje cvijeća i postolja za cvijeće.

Ministarstvo je za ukupno 26 lotova provelo pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci, što je dopušteno samo u određenim slučajevima. U obavještenju o dodjeli ugovora pozvalo se na član 21. stav 1. točka c. Zakona o javnim nabavkama BiH.

Njime je definisano da se ovakav postupak može provesti „kada se zbog suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili zbog razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču“.  Kako i zašto je Ministarstvo ocijenilo da samo firma VPM može uspješno uraditi navedene poslove, vjerovatno je samo njima poznato.

Vratimo se na revizorski izvještaj. Revizori su utvrdili da odgovarajući postupak javnih nabavki nije primijenjen ni pri sklapanju još dva ugovora sa istim dobavljačem, u iznosu od 11.100 KM bez PDV-a. Ali ni to nije sve.

– Kod fakturisanja ugovorenih usluga na Obilježavanju značajnih istorijskih događaja, fakturisanje od strane pružaoca usluga nije vršeno u skladu sa potpisanim ugovorom i definisanim vrijednostima usluga po lotovima, već je fakturisano više u odnosu na ugovoreno za iznos od 90.089 KM sa PDV-om. Ukupno realizovane nabavke u 2022. godini od navedenog dobavljača iskazane su u iznosu od 219.796 KM sa PDV-om, od čega se 136.609 KM odnose na nabavke za koje nisu provedeni postupci javnih nabavki – navodi se u izvještaju.

Također, revizori su ukazali na to da postupci javnih nabavki nisu provedeni ni za dodatnih 181.413 KM koji su iskazani u rashodima po osnovu obilježavanja značajnih istorijskih događaja.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Pad proizvodnje struje: Iskopano manje uglja u odnosu na mart

U odnosu na isti mjesec prošle, proizvodnja električne energije...

Iznijeli su novi zahtjev: Hoće li penzionerima u FBiH biti isplaćeno po 100 i 200 KM?

Penzioneri u Federaciji BiH ne odustaju od borbe za...

Bećirović sa primanjima od blizu 6500 KM skoro duplo više zarađuje od Vučića

Polemike o visini plaća političara u Bosni i Hercegovini...

170.000 mina još uvijek čeka da bude pronađeno

Ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu danas je održana...