Doktorica objasnila: Najveća greška pri pranju suđa

/

Jedna od automatskih radnji je pranje suđa. Sipate deterdžent na sunđer i počnete sa ribanje, i šta tu još ima da se doda.

Međutim, upravo se tu i nalazi najveći problem, izbor ‘pravog’ deterdženta za sudove. Naime, svakodnevna upotreba deterdženata za posuđe koji nisu na prirodnoj bazi može da dovede do intoksikacije, odnosno trovanja organizma i razvoja anafilakse – akutne alergijske reakcije, pišu Nezavisne novine.

“Od stalnog kontakta sa površinski aktivnim neorganskim supstancama može se javiti blaga intoksikacija koja utiče na nervni sistem, raspoloženje, pošto apsorpcija ide čak i kroz kožu. Mogu se javiti alergijske reakcije. To se događa ako deterdžent sadrži neprirodne boje, ulja, jake mirise. Može doći i do anafilakse, kada disanje postane otežano, puls se ubrzava, javlja se crvenilo, razvija se angiedem”, objasnila je ruska doktorica Larisa Aleksejeva. Ona je savjetovala da biramo deterdžente za suđe sa prirodnim sastojcima.

“Sve treba da bude prirodno da bi se izbegle neželjene reakcije, jer deterdžente za suđe koristimo svaki dan. Možete da koristite i one sa prefiksom ‘eko’, koji su ekološki prihvatljivi, jer ne sadrže fosfate. Dobro je ako takvi proizvodi sadrže komponente biljnog porijekla – aloa veru, limun, limunsku travu, matičnjak, koji dodatno imaju antibakterijski efekat. Pa, da biste isprali ove deterdžente, posuđe mora da se ispira najmanje sedam puta, dok praktično površina ne počne da ‘škripi’ pod prstima. To značiti da su uklonjeni površinski aktivni sastojci”, zaključila je Larisa Aleksejeva.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Predstavnički dom PSBiH danas o smjeni ministra Nenada Nešića

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas...

Koliko su zarađivali u službi za zapošljavanje ZDK: “Ispod 3.480 KM rijetko ko da je imao”

Plenarna Slika Plate: Korupcija i Privilegije u JU Službi...

Prijedlog plana upisa učenika u I razred Mješovite srednje škole Tešanj

Perspektivna zanimanja u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju u Mješovitoj...

Konkurs: “Svjetlo u Tami”

Dragi učenici, Želimo vas pozvati da se pridružite našem konkursu...