Da li se maslinovo ulje kvari?

/

Što se tiče masnoća koje se koriste pri kuvanju, maslinovo ulje je nezamjenjivo i najzdraviji izbor.

Ne samo da je cijenjeno zbog svog fantastičnog ukusa, već je i izuzetno svestrano, zgodno za slana i slatka jela. Takođe je prepuno zdravstvenih prednosti, posebno kada posegnete za ekstra devičanskom sortom. Ali, da li se maslinovo ulje kvari?

Maslinovo ulje kao i bilo koje drugo ulje nije besmrtno, kao i svaki drugi proizvod. Svjetlost, toplota i kiseonik vremenom razgrađuju ulje, zbog čega vremenom postaje užeglo. To, naravno, utiče i na ukus i na ishranu, tako da, ukoliko ne želite da uništite savršeno dobar tanjir tjestenine ili da umanjite sve te moćne fitonutrijente, vodite računa o maslinovom ulju i bacite ga ako nije dobro.

Kako znati da li vam se maslinovo ulje pokvarilo

Prema pisanju “Real Simple”, baš kao što biste mogli da pomirišete mlijeko da li se ukiselilo, vaš nos je vaš najbolji prijatelj i kada je procjena maslinovog ulja u pitanju. Pomirišite da li vam miriše svježe, a ako još niste sigurni, uzmite gutljaj.

Ako ulje ima ukus ili miriše na ustajale orašaste plodove, voštane bojice, stari ruž za usne i ostavlja osjećaj masnoće i voska u ustima – vjerovatno je užeglo. Ako vas ne podsjeća na nešto svježe i ukusno, vjerovatno se pokvarilo.

Možete li koristiti maslinovo ulje sa isteklim rokom trajanja?

Male količine maslinovog ulja kojem je istekao rok trajanja neće da vam naškodi, ali neka istraživanja sugerišu da bi užeglo ulje u redovnoj rotaciji moglo da izazove zdravstvene posljedice kod onog ko ga koristi duže vrijeme.

Kada ulje oksidira i užegne, zdrave masti u ekstra devičanskom maslinovom ulju se razgrađuju i počinju da se formiraju slobodni radikali. A slobodni radikali su zapravo suprotni od antioksidanata i mogu da izazovu štetu u vašem tijelu.

Kako spriječiti da se maslinovo ulje pokvari

Sprečavanje da se ulje pokvari počinje još u supermarketu. Kupovina na veliko može da izgleda kao ekonomičniji izbor, ali ne ako na kraju morate da bacite višak. Stručnjaci  preporučuju kupovinu flaše koja će da traje četiri do šest nedjelja.

Takođe, mudro je preskočiti ulja koja su upakovana u prozirne posude, jer svjetlost nije vaš prijatelj kada je u pitanju dugovječnost. Umjesto toga, odlučite se za boce maslinovog ulja koje su napravljene od tamnog stakla, koje će zaštititi ulje od sunčeve svjetlosti i produžiti mu rok trajanja. Kada ga donesete kući, čuvajte ga na hladnom, tamnom mjestu, udaljenom od šporeta.

Da li maslinovo ulje da držite na hladnom mjestu?

Čuvanje maslinovog ulja u ostavi trebalo bi da posluži u većini slučajeva, ali ako jednostavno nemate dovoljno hladno mjesto, frižider je uvijek dobra opcija. Samo znajte da se maslinovo ulje učvršćuje dok se hladi.

Izvucite ulje iz frižidera oko pola sata prije nego što planirate da ga upotrebite. Alternativno, možete dozirati manju količinu koju ćete držati na sobnoj temperaturi, a ostatak smjestiti u frižideru.

Šta da radite sa maslinovim uljem kojem je istekao rok trajanja?

Ono što je najvažnije je da užeglo maslinovo ulje (ili bilo koje drugo ulje za kuvanje) ne bacate u odvod, jer će da vam začepi cijevi. Umjesto da ga se potpuno otarasite, razmislite o tome da ga upotrebite za nešto drugo, kao što je na primjer čišćenje. Idealno je za kondicioniranje kože, poliranje drveta ili vraćanje sjaja vašem nerđajućem čeliku.

Izvor: nezavisne.com

Povezani postovi

Turizam se dogodine vraća na nivo iz 2019.

Svijetom je do kraja septembra ove godine putovalo 975...

Koliko porodica na hranu troši danas, koliko prije 14 godina godina, a koliko u SFRJ

Prosječna bh. porodica poslije svakog odlaska u sedmičnu nabavku...

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Svake godine, 1 decembar - Svjetski dan protiv HIV-a/AIDS-a...

Nermin Handžić demonstrirao zavidno nogometno umijeće

Mlada muzička zvijezda Nermin Handžić, nakon pobjede u „Zvezdama...