Više od 1.900 maloljetnika bili žrtve seksualnog zlostavljanja svećenika

/

Stotine katoličkih svećenika i crkvenih službenika u američkoj državi Illinois imenovani su u novom izvještaju koji detaljno opisuje seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane svećenstva.

Vrhovni državni tužilac rekao je da je 451 svećenik u Ilinoisu seksualno zlostavljao 1.997 djece od 1950. godine. Crkva je prije početka istrage 2018. godine priznala samo 103 pojedinačna zlostavljača.

Gotovo svaki intervjuisani preživjeli borio se s problemima mentalnog zdravlja nakon zlostavljanja, navodi se u izvještaju. Nekoliko američkih država pokrenulo je istragu o katoličkom seksualnom zlostavljanju nakon što je izvještaj velike porote Pensilvanije 2018. godine otkrio da je 300 svećenika zlostavljalo više od 1.000 djece u periodu od 70 godina, piše BBC.

Izvještaj od gotovo 700 stranica koji je u utorak objavio državni tužilac Illinoisa Kwame Raoul uključuje desetke mučnih priča o silovanju i seksualnom zlostavljanju i detalje o tome kako su optužbe ignorisane, a zlostavljači se prebacivali iz crkve u crkvu.

Nadbiskup Chicaga rekao je da nije detaljno proučavao novi izvještaj, ali je doveo u pitanje način na koji su statistike predstavljene, rekavši da “nije pošteno niti mudro fokusirati se samo na Katoličku crkvu”.

U izjavi, kardinal Blase J Cupich izvinio se preživjelima i obećao da će crkva iskorijeniti zlostavljače i nastaviti s istragom optužbi.

“Lično sam posvećen primjeni najvišeg nivoa budnosti na ove napore i daljem jačanju naših mjera zaštite od zloupotrebe”, rekao je.

Veliki dio izvještaja posvećen je pojedinačnim izvještajima o seksualnom zlostavljanju i spiskovima svećenstva optuženih za seksualno zlostavljanje djece. Jedan svećenik iz Chicaga, otac Daniel McCormack, nazvan je “jednim od najzloglasnijih zlostavljača djece u Ilinoisu”.

Pritužbe protiv McCormacka sežu do njegovog perioda školovanja kao svećenika kasnih 1980-ih. Crkveni zvaničnici su kasnije priznali da je trebalo da bude uklonjen iz bogoslovije i da mu nikada nije dozvoljeno da postane svećenik. Umjesto toga, McCormack je bio smješten u nekoliko župa i bio na učiteljskim i trenerskim pozicijama u nekoliko pretežno afroameričkih četvrti na zapadnoj strani Chicaga tokom 1990-ih i 2000-ih.

Nakon brojnih pritužbi i dva hapšenja, priznao je krivicu za zlostavljanje petorice dječaka i osuđen je na pet godina zatvora 2007. godine.

Izvještaj također uključuje svjedočenja preživjelih. Jedan preživjeli je sažeo odgovor crkve na njegove prijave zlostavljanja rekavši da su imali priliku da stvari isprave, ali su sve učinili pogrešno.

Grupa za zaštitu žrtava Mreža preživjelih zlostavljanih od strane svećenika (Snap) rekla je da izvještaj pokazuje da su crkvene politike “slabe, nejasne i da se rijetko poštuju”. Grupa je pozvala na dalje državne i lokalne istrage, preimenovanje svih crkvenih zgrada i škola koje su dobile imena po zlostavljačima, te na spomen obilježja u čast preživjelih.

“Ovo je opravdanje ljudi koji su povrijeđeni, preživjelih koji su bili ignorisani. Nadajmo se da će to dati drugim preživjelima hrabrosti da ustanu i ispričaju svoje priče”, rekao je vođa Snap-a Chicago Larry Antonsen.

Povezani postovi

Dom zdravlja Maglaj dobio dva savremena sanitetska vozila (FOTO)

Vrijedna donacija stigla je u Maglaj, tačnije u Dom...

BHRT, FTV i RTRS kažnjeni sa po 50.000 KM, davali neobjektivne i nedozvoljene popuste na oglašavanje

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine utvrdilo je da su...

JP Rad Tešanj: Aktivirajte e-račun za Vas jednostavno a za okoliš odlično

U cilju očuvanja okoliša i jednostavnijeg plaćanja računa JP...

17. Međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH 2023

Udruženje privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj kao organizator zajedno sa...