Može li novi zakon dovesti do smanjenja broja pušača u FBiH?

/

Tri dana uoči obilježavanja Svjetskog dana bez duhanskog dima, na snagu stupa zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Poražavajući su podaci o broju pušača, 11. smo u svijetu. Nažalost, visoka je i razina smrtnosti. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozoravaju da se od 29.000 smrti u 2021. godini, oko 10.000 direktno povezuje sa pušenjem. Dodaju da ni dvije godine ranije, brojke nisu bile ohrabrujuće. Registrirano je čak 13,8 posto školske djece koja konzumira cigarete.

Mnogi se nadaju da bi se to moglo promijeniti stupanjem na snagu novog zakona o zabrani pušenja. Ipak, potrebno je uraditi i više.

“Ovaj zakon je važan korak u pravom pravcu, međutim nije završna tačka i još puno toga mora da se učini”, ističe Erwin Cooreman, specijalni predstavnik SZO u BiH.

Jedna od zamjerki je da zakon treba harmonizirati na području cijele BiH. U Federaciji zakon stupa na snagu za dva dana, zasad bez kazni.

“Ali će biti upozorenje fizičkih lica koje krše odredbe zakona. Ugostiteljski objekti će imati šest mjeseci prilagodbe u skladu s tim pravilnikom”, kaže Aida Ramić – Čatak, pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Vedran Marčinko, pomoćnik ministra za pravne poslove i EU integracije kaže da je Pravilnik spreman i da će biti objavljen uskoro na stranici ministarstva.

“Nadamo se da će uslijediti i Republika Sprska i Brčko distrikt kako bi imali javni prostor bez dima u cijeloj zemlji”, dodaje Elizabet Tomasinec iz EU delegacije u BiH.

Na Međunardoni dan bez duhanskog dima u Sarajevu je održana i prva zabava bez duhana.Kako bi se vidjeli konkretni učinci zakona, naglašena je važnost uključivanja inspekcije i kontrole njegove provedbe. No, veliki doprinos mogu dati i sami građani, prenosi N1 BiH. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Da li treba da dođe do spuštanja dobne granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina…

Krivična odgovornost djece. Pitanje je koje je aktuelno još...

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Direktor srbijanskog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila...

Da li je vakcinacija djece izbor roditelja ili zakonska obaveza?

Dok roditelji sve manje vakcinišu svoju djecu, zdravstveni radnici...

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine...