Odlični trikovi: Kako s odjeće ukloniti mrlje od soka, vina, blata, sladoleda…

/

Ako ste uprljali majicu s masnom hranom, postoji brzo i efikasno rješenje za to, a to je – brašno. Pospite ga na mrlju. Ostavite da djeluje najmanje 30 minuta ili čak preko noći ako je mrlja od masti jača.

Uklonite višak brašna spužvom ili papirnatim ubrusima. Na ostatak traga nanesite sapun za mrlje. Ostavite ga da djeluje 15 minuta i operite majicu kao i obično.

Sok ili vino

Ako ste se na večeri s prijateljima zamrljali sokom ili vinom, pomoći će vam vruća voda – isperite odjeću u vrućoj vodi kojoj ste dodali deterdžent.

Krv, blato, mliječni proizvodi

No vrućom vodom nemojte pokušavati skinuti mrlje od krvi, blata ili mliječnih proizvoda jer ih može učiniti otpornijima. Krv s odjeće uklonite hladnom vodom, a ako se sasušila, odjeću umočite u otopinu soda bikarbone i hladne vode.

Trava

Mrlje od trave uklonite sirćetom ili bjelanjkom. Bjelanjak umutite nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. Ako ste se odlučili za sirće, pomiješajte bijelo sirće s vodom, i ostavite da djeluje 15 minuta. Zatim operite odjeću uobičajenim deterdžentom.

Krema

Višak kreme uklonit ćete tako da mrlju prvo pospete pijeskom pa potom dobro otresete. Ako je pijesak ostao zalijepljen, sastružite ga, a kod kuće operite u vrućoj vodi.

Sladoled

Odjeću koju ste zamrljali sladoledom natopite mineralnom vodom ili običnom hladnom vodom te operite u mašini.

Umak od paradajza

Mrlje od umaka od paradajza ili kečapa prije pranja istrljajte bijelim octom. Na mrlje od kečapa možete nanijeti i dječji puder te pustiti da se osuši. Nakon toga odjeću iščetkajte i operite na uobičajen način. Kod mrlja od paradajza i kečapa pomaže i glicerin – pomiješajte ga s vodom u omjeru 1:1, namočite odjeću i pustite da odstoji. Operite na uobičajen način.

Krema za sunčanje

Mrlje od kreme za sunčanje uklonite mješavinom deterdženta za pranje posuđa i glicerina. Nanesite na mrlju, lagano utrljajte i potom operite u perilici.

Dezodorans

Primijetite li na odjeći mrlje od dezodoransa, najlakše ćete ih ukloniti toplom vodom pomiješanom s dvije tablete za čišćenje zubne proteze. Nakon 30 minuta namakanja, odjeću isperite i operite u perilici. Suhe tragove dezodoransa uklonite vlažnim maramicama, prenosi 24sata.hr.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...