Afrička kuga svinja se širi u BiH

/

Afrička kuga svinja iz Bijeljine proširila se na još dva grada, odnosno novi slučajevi su potvrđeni u Šamcu i Brčkom.

Mišo Maljičić, predsjednik Udruženja svinjara RS je za Nezavisne novine kazao da se na teriotriji Šamca pojavilo novo žarište, dok je u Brčakom blizina granice glavni problem, jer je u Hrvatskoj, također, evidnetirano nekoliko slučajeva. Najbitnije je bilo vrijeme reakcije, kao i to koliko se čekalo. Mi smo imali sastanak sa resornim ministrom na kojem je utvrđeno da velikim dijelom postoje greške veterinarskih službi, odnosno da se dugo čekalo na reakciju – rekao je Maljičić i dodao da je to jedan od uzročnika brzog širenja.

Kako dodaje, na sastanku je dogovoreno da će ministarstvo nadoknaditi štetu svim domaćinstvima koje je zadesila ova kuga.

Apelujemo na sve farmere, ali i one koji proizvode za svoja domaćinstva da što prije prijavljuju štetu, jer je to bolje za sve – rekao je Maljičić.

Prema njegovim riječima, nadležni će ukloniti sve uginule životinje, te dodaje da farmeri to ne rade sami na svoju ruku jer mogu biti kažnjeni, piše avaz.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...