Gradonačelnik Mujanović održao sastanak sa Premijerom Nerminom Nikšićem, podrška u rješavanju statusa bivših „Krivajinih“ radnika

/

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i Ministar Vedran Lakić u sjedištu Vlade danas su upriličili prijem za Gradonačelnika Hašima Mujanovića i predstavnike stečajnih povjerilaca i bivših radnika IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići u stečaju Ferida Balića, Amerisu Saletović, Ramiza Mujića i Mirsada Hodžića.

Prilikom susreta Gradonačelnik Mujanović upoznao je Premijera Nikšića o aktuelnom stanju u lokalnoj zajednici Grada Zavidovići sa akcentom na stanje u IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići u stečaju, socijalnom zbrinjavanju bivših radnika ovog preduzeća, uvezivanju radnog staža, penzionisanju zaposlenika kao i pomoći Gradu Zavidovići u kupovini imovine IP „Krivaja“ od strane Grada Zavidovići.

Gradonačelnik je izuzetno zadovoljan prijemom u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine od strane Premijera gosp. Nikšića i Ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića, ozbiljnošću njihovog pristupa prema iznesenoj problematici te kategoričnom stavu i opredjeljenju da se pomogne radnicima „Krivaje“ i Gradu Zavidovićima prilikom realizacije kupoprodajnog ugovora kao i pomoći našoj lokalnoj zajednici oko eventualne kupovine IP „Krivaja“ Zavidovići od strane Grada Zavidovići na prijedlog Gradonačelnika. Premijer je upoznat i sa problemima oko hotela „Kristal“ kao i nemogućnosti bilo kakvih aktivnosti na stavljanju u funkciju ovog hotela zbog neriješenih vlasničkih odnosa. Također, zatražena je i finansijska pomoć za kupovinu Krivajine vile koju bi, zajedno sa parnom lokomotivom – Ćirom, pretvorili u muzej i učinili turističkom atrakcijom.

Kupovinom imovine IP „Krivaja“ Zavidovići od strane Grada Zavidovići ovaj prostor bi učinili slobodnom industrijskom zonom, te bi zadovoljili potrebe svih investitora koji bi besplatno koristili imovinu s ciljem otvaranja proizvodnih pogona i osnivanje novih preduzeća. Time bi se stvorili uslovi za brži razvoj i napredak Zavidovića u svakom pogledu.

Pored navedenog Gradonačelnik je zamolio Premijera za hitnu novčanu pomoć bivšim zaposlenicima IP „Krivaja“ po modelu prethodne Vlade u iznosu od po 3.000,00 KM za svakog radnika iz razloga što isti od prošle godine nisu primili niti jednu konvertibilnu marku ni po jednom osnovu, tako da su na granici izdržljivosti. Premijer je tom prilikom obećao pomoć u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima i zakonskim propisima.

Premijer Nermin Nikšić zahvalio je Gradonačelniku i saradnicima na današnjoj posjeti te se zajedno sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine stavio na raspolaganje Gradu Zavidovići i predstavnicima radnika IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići u stečaju oko realizacije navedenog plana.  U narednom vremenskom periodu očekujemo konkretne rezultate održanog sastanka a uskoro će biti održan još jedan susret na kojem će se analizirati zaključci sa današanjeg sastanka.

Gradonačelnik Hašim Mujanović Premijeru i ministrima u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine  uputio je poziv za održavanje sastanka u Zavidovićima u mjesecu septembru.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Doktori najavili veliki štrajk, tužiće i Vladu

Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije...

BiH na 4. mjestu: London Times TOP 10 najatraktivnijih planinskih destinacija u Evropi

Londonski Times je početkom aprila sastavio listu deset najatraktivnijih...

Međunarodni aerodroma Sarajevo učestvovao na Routes Europe 2024. u Aarhusu

Routes Europe 2024. u Aarhusu u Danskoj, najveći je...

Prosječna plata u februaru u BiH 1.338 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim...