Mladi iz Tešnja ugostili svoje vršnjake iz cijele BiH kao pravi domaćini

/

Započeo je Kamp srednjoškolaca u Tešnju pod nazivom “Mens sana in corpore Sano” 2023.

Mnogo je pozitivnih primjera kampova kao što je ovaj u Tešnju, ali i otvorenost mladih ka upoznavanju drugog i drugačijeg, čuvanje prirode, proaktivnost, te djelovanje u lokalnoj zajednici. Mladi iz Tešnja su pokazali da znaju i umiju biti pravi domaćini. Ugostili su preko 20 učesnika iz čitave BiH koji će biti nekoliko dana gosti Tešnja,a u organizaciji ASuBiH Lokalnog tima Tešanj.

Po dolasku učesnika započeo je obilazak stare jezgre grada kao i obilazak Muzeja Eminagića konak i Tešanjske tvrđave uz kustose i profesore historije i arheologije.

 

Na  izletištu Kiseljak učesnici su imali priliku okusiti slasna jela i vidjeti bogatu tradicionalnu Bosansku sofru. Za pripremanje Sofre i pripremu ukusnih slanih i slatkih jela zasluženi su Udruženje žena “Jelašanke” Jelah i Udruženje žena “Merdžan” Bobare.

Nakon gastro izložbe priređen je Kulturno- umjetnički koncert na kojem su učestvovali KUD “Izudin Mulabećirović Izo” Jelah i Udruženje žena “Merdžan” Bobare.

Učesnici Kampa su imali priliku vidjeti bogatu tradiciju naroda ovih prostora kao i bogatu tradicionalnu kuhinju. Gost, učesnik iz Fojnice,  Adin Zuka kaže da su svi velikodušno dočekani od strane organizatora, a i Tešanj nam se kao grad svidio. Josipa Sušilović iz Orašja istče da se početak kampa  svidio, svi su se lijepo uklopili i veoma se raduje daljnem tijeku kampa. Sara Nuhanović iz Lukavca uživa u kampu sa druželjubivim i velikodušnim vršnjacima. Raduje se radionicama i edukacijama koje će se održati sa učesnicima kampa.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Doboj Jug: Potpisani ugovori za općinske stipendije

Danas su u Sali vijeća Općine Doboj Jug uz...

Javni parking u Tešnju dobio punjač za električne automobile

U rad je pušten punjač za električne automobile na...

Drugi u BiH: Ko je vozač iz Maglaja koji ima dug od 88.117 KM na ime neplaćenih kazni

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH...

Tešanj: Zbog Kraljevog brda pljušte krivične prijave

Gola sječa 18 hektara visokokvalitetne šume zbog izgradnje odlagališta...