SRAMOTNO: Bez ijedne marke državnog novca najpametnijoj djeci BiH za robotsku Olimpijadu

/

Kenan Varda, jedan od čelnih ljudi zeničke STEM Akademije, objavio je sinoć na svom Facebook profilu poruku kojom najavljuje “borbu za odlazak na STEM Olimpijadu u Panamu”, obzirom da državna vlast očito nije imala sluha da pomogne odlazak i učešće mladih Bosanaca i Hercegovaca na takmičenje u robotici.

Podsjećamo, grupa volontera i entuzijasta, stručnjaka, profesora i asistenata sa stručnih fakulteta i univerziteta u BiH, okupljena u okviru STEM Akademije BiH, već četiri godine organizuje Državno prvenstvo u robotici. Najbolji sa tog takmičenja ako postignu zavidne rezultate na svjetskom nivou, ostvaruju pravo da se plasiraju i na Svjetsku robotsku olimpijadu za djecu i mlade, smotru najboljih mladih robotičara svijeta.

Ekipa iz Bosne i Hercegovine već je proteklih godina postigla nevjerovatan uspjeh, osvojivši osmo (8.) mjesto u konkurenciji 84 države svijeta. Finansiranje i odlazak, kao i prethodna takmičenja, uz angažman STEM-ovaca, uglavnom su pomagale lokalne vlasti u Zenici, Zeničko-dobojskom kantonu, a po Vardinim riječima nikada ni jednu KM nisu dobili od države koju predstavljaju i čije boje brane.

– Zahvaljujući lokalnoj vlasti i ZDK, kao i mnogim sponzorima, svake godine organizujemo Državno prvenstvo u robotici i odlazak djece na Olimpijadu. Ove godine, Svjetska robotska olimpijada se održava u Panami i postojala je jedna mala šansa da na pozivu Ministarstva civilnih poslova BiH a koji je vezan usko za ‘Mlade tehničare i inovatore’, obezbijedimo djeci sredstva za ovaj daleki i skupi put u Panamu, u kojoj je državno ministarstvo za obrazovanje izdvojilo četiri miliona dolara za organizaciju ovog takmičenja. Ali, naši vlastodršci odlučiše da naša djeca ne zaslužuju niti jednu marku državnog novca jer su previše pametna, napisao je Varda i poručio –

– Mi ćemo lično platiti i skupiti novac naših prijatelja, sponzora i lokalne vlasti, i otići na Olimpijadu, ali nikad im nećemo halaliti. Javimo se ako Bog da u novembru iz Paname, penosi Zenicablog. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Institucije BiH samo prošle godine dale najmanje 2,8 miliona KM za nova auta, u Paralmentu BiH preferirali “arteone”…

Institucije Bosne i Hercegovine, dakle ministarstva, agencije, zavodi...samo u...

Direktor Federalnog zavoda za statistiku sastao se s Escobarom, razgovarali i o Popisu poljoprivrede

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić održao je...

Pad proizvodnje struje: Iskopano manje uglja u odnosu na mart

U odnosu na isti mjesec prošle, proizvodnja električne energije...

Iznijeli su novi zahtjev: Hoće li penzionerima u FBiH biti isplaćeno po 100 i 200 KM?

Penzioneri u Federaciji BiH ne odustaju od borbe za...