APELACIONA KOMISIJA SDA OBJAVILA ODLUKU: Odbačena žalba Šemsudina Mehmedovića, pogrešno je tumačio statut stranke (FOTO)

/

Apelaciona komisija Stranke demokratske akcije odbila je žalbu Šemsudina Mehmedovića. U odluci koju su objavili naveli su da je on pogrešno tumaćio Statut SDA i da su utemeljeni stavovi rukovodstva Stranke da se za pozicije može predložiti “onoliko kandidata koliko se bira”. Dodaju da nije prvi put da se tako radilo, otkriva portal Politički.ba

Apelaciona komisija navela je i da nije bila dužna objasniti svoju odluku, ali je to učinila zbog, kako su naveli, “specifičnosti situacije”.

Osim što su detaljno objasnili svaku odluku za 11 općinskih organizacija čije nominacije nisu prihvaćene, Komisija se posebno osvrnula i na Instrukciju Centrale SDA o izbornom postupku.

Njenim donošenjem “ni na koji način nije se onemogućilo da se, u konačnici, pojavi veći broja kandidata od onog koji se bira, što pokazuje i Odluka o ovjeri kandidata za izbor potpredsjednika SDA koju je ovjerila Izborna komisija SDA (25 kandidata, a bira se devet) na istoj sjednici kada je i ovjerila listu kandidata za izbor Predsjednika SDA na kojoj se nije našao žalitelj”.

“Kontra argument o nevaljanosti Uputstva i njegovoj ograničavajućoj ulozi u demokratskom izbornom procesu govore i podaci da pravo predlaganja imaju članovi Glavnog odbora koji, obzirom da ih ima 108, mogu predložiti čak tri kandidata za Predsjednika SDA, Kantonalne/regionalne organizacije, jer ih ima 15, mogu predložiti pet različitih kandidata, a općinske/gradske organizacije hipotetički gledano, obzirom da ih ima 114, mogu predložiti čak sedam kandidata.

Činjenica da članovi Glavnog odbora nisu predložili nikoga, a da je većina Kantonalni/regionalnih/općinskih/gradskih odbora predložila jednog kandidata koji je od strane Izborne komisije SDA ovjeren kao kandidat ne može nikako biti argument za kompromitaciju izbornog procesa u SDA”, stoji u objašnjenju, prenosi Politički.ba

Apelacionu komisiju SDA čine Dževad Mahmutović, kao njen predsjednik, Sead Dedić i Safet Kešo, kao članovi.

Cijelu odluku Apelacione komisije Stranke demokratske akcije možete pročitati u nastavku:

Povezani postovi

Tešanj: Nema slučajeva ptičjeg gripa

U Bosni i Hercegovini za sada nije prijavljen nijedan...

OŠ “Rešad Kadić”: Nije istina da škola ne poduzima ništa kada je u pitanju vršnjačko nasilje

Roditelji dječaka, učenika koji pohađa Osnovnu školu „Rešad Kadić“,...

Tešanj: U Miljanovcima gorio dimnjak na vikendici

Prema informacijama koje saopćila Civilna zaštita općine Tešanj Profesionalna...

Alija Ogrić novi predsjedavajući Komisije za nadzor rada policije

Na narednoj 19. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja je...